Coproduïda pel gironí Edmon Roch i filmada a Barcelona i àrea metropolitana, Biutiful, la nova pel·lícula del mexicà Alejandro González Iñárritu, ha creat la més gran expectació a Canes 2010, tant que s'ha hagut d'organitzar una projecció complementària per donar cabuda als milers de ?periodistes interessats en veure-la.

Javier Bardem, ferm candidat al premi de Millor Actor, hi encarna un home del submón de la capital catalana, separat de la seva dona bipolar, mancat de pares, amb un germà amb negocis foscos, dotat de poders per parlar amb els morts, intermediari del comerç i el tràfic clandestí en mans dels immigrants i sobretot preocupat pels seus dos fills petits, i més quan li diagnostiquen una càncer terminal. Un excés efectista de calamitats en què González Iñárritu es rabeja de manera tremendista amb la misèria física i social de les zones més pobres del nostre cap i casal. Una Barcelona que filma esquivant-ne al màxim la imatge turística, fins que recorre als tòpics com la Sagrada Família, la Torre Agbar o la de la Vila Olímpica, justament per rermarcar l'explotació humana que s'amaga sota de la nostra opulència occidental.

També en competició, Outrage marca el retorn del japonès Takeshi Kitano al cinema de yakuzas, en un fracassat exercici de desmuntar des de dins aquest gènere sobre les màfies nipones. El cineasta relata la lluita entre diversos clans, per guanyar-se la confiança del padrí, en una hiperbòlica espiral d'esbatussades i execucions, de tots contra tots. Però poc en queda, de l'humor sorneguer i el lirisme del Kitano de fa uns anys.

El somriure l'ha retornat Stephen Frears, amb la seva amable Tamara Drewe, adaptació de la novel·la gràfica de Posy Simmonds. Una comèdia pop que recrea el trasbals d'un poblet anglès quan hi retorna una veïna convertida en periodista sexy i parella d'un rocker.

Jean-Luc Godard ha deixat plantat el certamen, al·legant raons poc clares per no acompanyar-hi la presentació de Film Socialisme a la secció Un Certain Regard; on també s'ha pogut veure I Wish I Knew, el magnífic documental sobre Xangai que ha rodat el xinès Jia Zhang-ke a partir del testimoni sobre la ciutat de 18 persones diferents i de diverses pel·lícules.