La notícia s'ha estès com la pólvora entre el sector. Una de les sardanes incloses al disc del Pubillatge de l'Escala 2010, es presumptament un plagi. Segons Francesc Fonalledas, president de l'Agrupació Sardanista Tossenca, "de fet és més que un plagi, és una apropiació immoral". Fonalledas afirma que la peça Pubillatge escalenc, presentada pel Narcís Costa Ventura com a pròpia, original i inèdita, i inclosa a l'esmentat disc, és una apropiació de la peça Fent coixí, que el malaguanyat Ramon Rosell va dedicar l'any 1959 al seu amic tossenc Josep Serrat, i que es pot escoltar al disc Sardanes de Tossa vol. 4.

Preguntat per aquest diari, l'acusat, el músic tenorista i representant de la cobla Cervianenca, Narcís Costa, ha assegurat no saber res d'aquest afer i també ha dit que no coneix Ramon Rosell i molt menys la seva obra Fent Coixí.

"La sardana Pubillatge escalenc la tinc registrada a la SGAE. Amb aquesta ja en porto més de trenta. No sé a què ve ara això. Quan composes sempre se t'enganxen coses d'altres compositors, però en aquest cas és impossible, perquè no conec l'obra de Rosell. M'agradaria escoltar-la", ha dit Costa al Diari de Girona.

Costa té dues peces al disc Pubillatge d'or a l'Escala, enregistrat per la Cobla Ciutat de Girona, que inclou un total de 15 sardanes de diferents compositors, entre ells Lluís Albert, Ferran Carballido, Josep Clavé, Joan Escapa, Joaquim Hostench i Miquel Soms.

Les peces de Narcís Costa incloses al disc són Pubillatge escalenc i L'Escala m'enamora, les quals es poden localitzar i escoltar fàcilment al Youtube.

Es dóna la circumstància que, segons Fonalledas, durant l'enregistrament, els curts de L'Escala m'enamora van resultar familiars als músics de la Ciutat de Girona, que finalment van descobrir que es basaven en el Canticorum Jubilo de Haëndel. Aquest aspecte es va solucionar fent constar al disc que aquesta sardana s'inspira en l'esmentada obra del famós compositor d'origen alemany.

Narcís Costa va admetre ahir que, efectivament, aquesta peça té "un tros" del Canticorum Jubilo de Haendel, però va insistir que no sap res de l'acusació d'apropiació de l'obra de Rosell.

Però les sospites d'irregularitats en l'obra de Narcís Costa no es van aturar aquí quan algú va fer notar a l'organització del Pubillatge de l'Escala que la sardana presentada sota el títol Pubillatge escalenc era pràcticament idèntica a l'esmentada Fent Coixí, de Ramon Rossell (Cassà de la Selva, 1894 - Vidreres, 1971), considerat un dels millors amb la tenora.

Segons Francesc Fonalledas, Narcís Costa s'hauria limitat a introduir uns canvis mínims en algun fraseig i final de frase per maquillar l'apropiació.

Els hereus estudien el cas

Arran dels fets, l'Agrupació Sardanista Tossenca s'ha posat en contacte amb el Sindicat de Músics de Catalunya, amb la intenció de difondre un comunicat per "treure el cas a la llum pública" per evitar que es repeteixi, ha indicat Fonalledas.

També s'han inciat contactes amb els hereus de Ramon Rosell, concretament amb Eric Rosell, que ahir no va poder ser localitzat per aquest diari, però, segons Fonalledas, té la intenció d'iniciar algun tipus de demanda legal per fer justícia al seu avi. Aquesta denúncia ha de servir per tallar d'arrel amb les trampes. Sempre segons Fonalledas, la iniciativa té el suport d'Antoni Mas, del Sindicat de Músics, i de Maria Eugènia Serrat, filla del músic a qui Rosell va dedicar la sardana. Els propers dies tenen previst difondre el comunicat titulat S'apropien d'una obra de Ramon Rosell.