La funció de l´Estadística com a eina per mesurar les audiències televisives protagonitzarà la tercera xerrada del cicle Contemporàlia / Ciència. Quantes vegades, davant la notícia del nombre d´espectadors d´un programa de televisió, ens hem preguntat: "I això, com ho saben?". En la conferència s´explicarà el procés i la metodologia que utilitza l´empresa Kantar Media per mesurar l´audiència de televisió. L´estadística juga un paper important a l´hora de dissenyar la mostra i la seva representativitat, però hi ha molts altres factors, més tecnològics, per tenir en compte. També es farà un panorama del repartiment d´audiències a Catalunya i a Espanya un cop finalitzada la transició a la TDT.

Eduard Nafría és Doctor Informàtic per la Universitat Politècnica de Catalunya, especialitzat en l´àrea d´Estadística Computacional. Des de fa 15 anys treballa en el món de les mesures d´audiències. Actualment és Director General Tècnic de Kantar Media, empresa que realitza la mesura d´audiència de TV a Espanya. És membre de la Junta Directiva de la Societat Catalana d´Estadística, creada recentment.

El cicle de conferències de divulgació científica Contemporàlia / Ciència, organitzat conjuntament per la Càtedra Lluís Santaló d'Aplicacions de la Matemàtica de la Universitat de Girona i la mateixa Casa de Cultura, arriba a la novena edició i manté l'objectiu d´acostar a un públic ampli i divers qüestions de gran complexitat, de forma amena i entenedora, sense perjudici del rigor científic.

Totes les conferències tindran lloc els dijous a les vuit del vespre a la Casa de Cultura de Girona i l'entrada és lliure.

Paral·lelament al cicle de conferències, s´organitza l´exposició Estadística: No val a badar!, comissariada per Pere Grima i Lluís Marco, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

L'Estadística és la ciència que tracta de com recollir i analitzar dades de manera que proporcionin informació útil per tal de prendre decisions. Malauradament, la visió que en tenen moltes persones és negativa. Pensen que es tracta d'una disciplina que té poc a veure amb el món real; o bé que serveix per manipular dades i treure conclusions interessades. Aquesta exposició mostra com els coneixements d'Estadística ajuden a crear una opinió crítica davant de la realitat, analitzant bé les notícies, la publicitat i la informació en general. Exposició cedida per la Facultat de Matemàtiques i Estadística (UPC).

La mostra es podrà veure del 14 d'octubre al 19 de novembre de 2010 a la Sala Domènec Fita de la Casa de Cultura de Girona, de dilluns a divendres, de 10 a 14 h i de 16 a 20 h (festius, tancat).

PROGRAMA

Dijous 21 d´octubre

Mirem el món amb els ulls de l´Estadística

PEDRO DELICADO USEROS

Una mateixa realitat pot ser interpretada de diverses maneres per diferents observadors. L´Estadística pot ajudar a valorar objectivament aspectes d´aquesta realitat de forma que les diferents interpretacions es vegin reforçades o refutades. Fixarem la nostra atenció en tres exemples del món social que ens envolta: els processos electorals (tant els sondejos previs com l´anàlisi dels resultats), l´estructura demogràfica de diferents països (a través de les formes que adopten les seves piràmides de població) i el seu grau de desenvolupament (amb l´ajuda d´eines desenvolupades per www.gapminder.org).

Pedro Delicado és llicenciat en Matemàtiques (Universidad Complutense de Madrid) i Doctor en Economia (Universitat Carlos III de Madrid). És professor en el Departament d´Estadística i Investigació Operativa de la Universitat Politècnica de Catalunya. Ha publicat diversos treballs sobre temes relacionats amb els sondejos electorals, la distribució de la renda i la variabilitat de la forma de les piràmides de població.

Cicle i exposició organitzats amb motiu del Dia Mundial de l'Estadística, el 20 d'octubre, declarat per les Nacions Unides.