Els únics llibres que es conserven de la biblioteca personal de Narcís Monturiol, l'inventor de l'Ictíneu, precursor del submarí, estan a l'Observatori de l'Ebre, un centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Ramon Llull, situat a Roquetes.

Es tracta de més de mig centenar de volums, localitzats per casualitat per la directora de la biblioteca de l'Observatori de l'Ebre, Maria Genescà.

Segons va informar ahir l'Observatori de l'Ebre, els volums van ser utilitzats pel figuerenc Monturiol durant l'època en la qual es va dedicar a treballar sobre l'Ictíneu, de manera que "poden revelar als investigadors aspectes fins ara desconeguts o no demostrats del seu procés de creació".

Els llibres han estat exposats per primera vegada al públic a l'exposició La biblioteca d'un inventor i ja estan disponibles a una pàgina web creada per l'Observatori de l'Ebre

Dels llibres trobats, uns 70 volums van pertànyer a Narcís Monturiol i 13 al seu fill, Joan Monturiol. També hi ha diversos exemplars de l'Assaig sobre l'art de navegar per sota de l'aigua, obra pòstuma de Monturiol escrita entre 1868 i 1870.

Entre les troballes hi ha, a més, un manuscrit de quatre pàgines corresponent a un treball sobre la gravetat, cosa que confirma que Monturiol sí que va investigar sobre la força gravitatòria, un punt fins ara no demostrat, han indicat els experts.

Quant a les matèries dels llibres trobats, hi ha volums de nàutica, construcció naval, navegació, oceanografia, marina militar, física, cursos de navegació, tecnologia química, enginyeria mecànica, viatges i generalitats científiques i tècniques.

Antoni Roca Rossell, professor d'Història de la Ciència i de la Tècnica de la Universitat Politècnica de Catalunya i expert en la figura de Monturiol, ha destacat que "es tracta d'un descobriment important perquè permetrà conèixer millor la figura d'aquest inventor i el seu procés de treball".

En aquest sentit, els exemplars incorporen anotacions i marques que ajuden a revelar aspectes sobre el procés d'invenció del precursor del submarí.

De la seva banda, Maria Genescà ha apuntat que, encara que Monturiol "va haver de vendre la seva biblioteca perquè va passar dificultats econòmiques", va conservar "els llibres més preats", una selecció que va ser heretada pel seu fill, Joan Monturiol, que, al seu torn, la va llegar als seus hereus, amb la seva pròpia biblioteca.

Van ser aquests últims els que, a principi dels anys quaranta, es van posar en contacte amb l'Observatori de l'Ebre per donar diverses caixes de llibres, entre els quals hi havia els de Monturiol pare.

Segons Genescà, a principi dels 90 la biblioteca de l'Observatori de l'Ebre va ser reorganitzada, i va ser llavors quan es va localitzar un llibre d'arquitectura naval dedicat per l'autor, Joan Monjo, al seu "amic Narcís Monturiol".

"Era la primera pista, i em vaig dedicar a identificar llibres similars i a observar les anotacions o marques que hi hagués", recorda la directora.