Quan l'any passat presentava el seu llibre de memòries Los años divinos, Oriol Regàs confessava que havia tingut una vida divertida en què va conèixer en profunditat personatges com Salvador Dalí, Joan Manuel Serrat o Josep Pla i no amagava que havia passat moments únics amb Gonzalo Suárez, Ana Belén, Víctor Manuel, Jaume Sisa o Lluís Llach. 74 anys d'història cultural van acabar dijous a la nit amb la mort de "Mr. Bocaccio", el fundador del mític local de trobada de l'anomenada gauche divine barcelonina als anys 60 i 70.

Nascut a Barcelona, va tenir vocació de veterinari des de petit (recordava que quan tenien casa a Llofriu hi van arribar a tenir una vaca) però es va dedicar a la promoció cultural des de molt jove; va patir fa un mes i mig una hemorràgia cerebral que no va aconseguir superar i que el va obligar a estar hospitalitzat més de 30 dies.

Artífex de Bocaccio, també va estar darrere de l'obertura de la discoteca Up & Down, a la zona alta de Barcelona i d'un ambient totalment diferent. Ell mateix indicava l'any passat que "de la mateixa manera que el Barça és més que un club, Bocaccio era més que una discoteca. Allà es parlava de coses interessants, en contrast amb Up & Down, on es discutia de diners, de viatges, de iots". A la Costa Brava, ell va ser l'impulsor de les discoteques Maddox, Paladium i Revolution, i va crear juntament a Antonio Gades el festival de flamenc de Palamós; així va ser com el 1968 es coneixeria Regàs com a "important de l'any" en matèria turística.

El restaurant Via Veneto va ser un altre dels seus locals, a més de cofundar la promotora de concerts Gay & Co, i de participar en l'Operació Impala, amb la qual va recórrer l'Àfrica en moto.

Home polifacètic, que també va patrocinar esportistes, va estudiar a la Universitat amb quaranta anys, matriculant-se en Geografia i Història. En aquesta facultat va ser on va conèixer l'actual conseller de Cultura, Ferran Mascarell, amb qui va fundar L'Avenç.

Regàs i la Costa Brava

La seva estreta vinculació amb la Costa Brava li venia per diferents parts; i és que va treballar intensament com a promotor cultural durant els anys 70; va tenir discoteques a Lloret de Mar, Palamós i Platja d'Aro; va residir-hi i fins i tot, va fer de mecenes d'una òpera creada per Salvador Dalí. Recordava en una entrevista que sentia "gran admiració" per aquesta zona, i que durant molts anys va tenir una casa a Calella de Palafrugell. Aquesta se la va haver de vendre, recordava, "arran del fracàs del Tropical Gavà, que va ser un cop dur que em va enfonsar en una profunda depressió".

Però d'altres èxits ho van compensar; així doncs, recordava en la mateixa entrevista amb una especial estima el "Jardines Arboleda", una sala de festes de Palamós on van començar la seva carrera Antonio Gades i Cristina Hoyos, als qui va contractar per tres anys i que van esdevenir un gran èxit. En aquesta mateixa població hi obriria també el Marinada.

Un bocí de la gauche divine arribava cada estiu a la Costa Brava de la mà de "Mr. Bocaccio"; i és que molts dels membres d'aquell moviment estiuejaven a Cadaqués. Encara es recorda com va fer de cicerone de Charles Aznavour la primera vegada que el cantant francès va trepitjar la Costa Brava: corria l'agost de 1970, l'artista tenia 46 anys i ja estava al cim de la seva popularitat quan Regàs el va convidar a actuar a Palamós.

El promotor sempre va mantenir que "la meva vida no és important per mi, sinó pel que han vist els meus ulls, pels moments clau que he viscut, per les persones que he conegut": sens dubte, un llegat diví el que ara deixa.