Fruit del projecte El Fil de la Memòria, de recuperació i difusió de la memòria oral, realitzat pel Museu de l'Anxova i de la Sal de l'Escala, aquest centre va inaugurar ahir una exposició dedicada a dues activitats que durant molts anys varen realitzar alguns pescadors de l'Escala per tal de complementar la seva migrada economia: el contraban marítim i la pesca del corall.

A la costa retallada del Montgrí encara es conserven topònims de noms tan suggeridors com la "cova de les Cambres", la "cova del Sabó" o la "cova del Contraban", que recorden l'activitat que s'hi va practicar durant un temps.

Per altra banda durant el segle XIX es va introduir a l'Escala la pesca del corall amb escafandre, per primera vegada a Catalunya. Molts pescadors escalencs es varen dedicar a aquesta pesca que de vegades havien d'anar a practicar a Itàlia o fins i tot al nord d'Àfrica.

Josep Pla deia que sol coincidir que els bons corallers són també bons contrabandistes, ja que coneixen tots els caus. Gràcies a les entrevistes als últims testimonis i a la recerca documental, s'han editat dos articles a la revista Fulls d'Història Local i dos DVDs, un de cada tema, que es varen presentar ahir al vespre durant l'acte d'inauguració de l'exposició El contraban marítim i la pesca del corall a l'Escala. Al'acte estava anunciada la presència de l'alcalde, Estanis Puig, i de la directora del museu, Lurdes Boix. La mostra sobre el contraban i la pesca de corall es podrà visitar del 3 de juny al 28 de juliol de 2011.

El Museu de l' Anxova i de la Sal, inaugurat el 2006, és una institució dedicada a la recuperació i difusió del patrimoni cultural -material i immaterial- de l'Escala i en particular de la gran tradició pesquera i saladora del poble.