L'actriu gironina Anna Allen, que protagonitza Antígona del siglo XXI en la 57ena edició del Festival de Mèrida, considera que l'obra és un "viatge interessant", que li ha fet plantejar-se si és "fidel al que sent, capaç d'arribar fins al final" i si sap "estimar i estimar-se".

Anna Allen va néixer a Salt el 28 de juny de 1982, però als tres anys d'edat va marxar amb la seva família cap a Barcelona i pràcticament no conserva records d'aquella etapa. En canvi, sí que té molt presents les localitats de Cadaqués i Roses, on acostuma a estiuejar. "M'encanta Cadaqués", va declarar ahir al Diari de Girona.

No és aquesta la primera vegada que Allen (Cuéntame cómo pasó-TVE-) puja a un escenari de teatre, ja ho havia fet amb obres com Vías Paralelas, Shakespeare is coming, Romeo y Julieta i Faros de color y otros. Els telespectadors de TV3 la poden recordar en el paper de Mercè, la propietària del restaurant de la sèrie de tarda La Riera, que interpreta Mercè Sampietro, a la qual ella va substituir per donar un flash back als anys de joventut, quan perd l'oportunitat de dedicar-se a la pintura.

Ara, ha visitat Mèrida per encarnar l'Antígona de Sòfocles i Jean Anouilh, en versió d'Isidro Timón i Emilio del Valle, sota la batuta d'aquest últim, una obra molt "senzilla i directa al cor, que tothom va a entendre", explica l'actriu en una entrevista.

Allen ha destacat una frase que, al seu parer, defineix el seu personatge: "Jo no he nascut per compartir l'odi, sinó l'amor". Segons la seva opinió, es tracta d'una obra "molt emotiva", encara que també té "tocs d'humor" gràcies al cor.

Antígona és la princesa de Tebes destinada a ser la reina i desitja fer "el que ha de fer, el que li dicta el seu cor, que a més el té molt ben situat", ja que, segons l'actriu, actua i es mou "des de l'amor profund", la qual cosa li comporta conseqüències que sap assumir.

L'actriu gironina, a la qual acompanyen en el repartiment Chete Lera i Juan Díaz, entre d'altres, ha descrit Antígona com un "cant a la vida amb majúscules, un personatge que aconsegueix transcendir la mort" i amb la qual comparteix les "ganes de buscar, d'aprendre i d'escoltar el cor". També ha confessat que quan la directora del festival, Blanca Portillo, la va cridar per encarnar aquest personatge "immens" i li va passar el text, es va enamorar d'ell, però després es va plantejar si estaria a l'altura.

Allen ha agraït l'aposta de Portillo, de la qual ha dit que és, al costat de la directora adjunta, Chusa Martín, "una enamorada del teatre a qui se li nota, i que entén molt els actors". Anna Allen, si no hagués estat actriu no sap a què s'hagués dedicat, ja que "això és una passió massa gran".

Moments durs

Fins a l'estrena d'Antígona, Allen ha reconegut haver passat "moments durs", ja que el personatge d'aquesta heroïna és "molt complex, ric i molt gran".

Allen no és la primera vegada que encarna una dona valenta, ja que a Cuéntame cómo pasó s'enamora de Toni, el fill dels Alcàntara. No obstant això, Marta, el seu personatge en la sèrie de TVE, encara que és també "una dona valenta", té "més amargor". Marta, encara que lluitava per qüestions polítiques, quan corria l'any 1968, també feia "el que li dictava el cor", però Antígona va "molt més enllà, per això segueix essent vigent", ha explicat Allen.

Segons el seu criteri, l'obra que Del Valle ha estrenat a Mèrida i que es representa cada dia exepte dilluns fins al 31 d'agost, parla de l'amor, però també de la incomprensió entre joves i els vells, entre els que tenen el poder i els que no el tenen, dels conflictes de família, de manera que "serà impossible que l'espectador no s'identifiqui amb alguna cosa".