El Museu Etnològic del Montseny i l'Ajuntament d'Arbúcies han publicat el segon exemplar de la col·lecció Contes del Montseny. El camí iniciat per La bruixa Guilleuma continua en aquesta ocasió amb un recull de cinc mites, llegendes i històries de tradició medieval que, després de passar per les mans de Jordina Boix i les il·lustracions de Delphine Labedan, prenen nova força.

El setge de Montsoriu i altres contes del Montseny és un recull que ofereix al lector cinc narracions breus que s'endinsen en els temps passats on el Montseny era terra de ?se?nyors, pagesos, nobles i reis. I sobretot, una terra de misteri i llegenda. Aquests contes han nascut a un tombant o altre de muntanya, en terres del Montseny. Parlen de reis, bisbes, dames i trobadors, i també de gent senzilla. Parlen de retalls de vida on de sobte apareixen animals fantàstics i engrunes de màgia.

El pinyol d'aquestes històries remunta centenars d'anys enrere, a l'Edat Mitjana. Han arribat fins avui, prenent mil formes diferents, gràcies a algun cronista que les va escriure, algun trobador que les va cantar o perquè alguna àvia les va explicar als seus néts, que ho van explicar als seus fills, que ho van seguir explicant als següents. La història d'en Guerau de Cabrera la va escriure l'anglès Gervasi de Tilbury, la mort del Cap d'Estopes la van recollir els cronistes reials i la resta són històries de la vora del foc. La publicació descobreix la vida senzilla de la gent que viu de la terra, que es barreja amb les peripècies dels senyors.