El festival d'art independent que porta el nom de l'irreverent i controvertit artista Pepe Sales (Barcelona, 1954-Vallclara, 1994) abraça en la seva cinquena edició la mística de Santa Teresa de Jesús, amb un programa que inclou exposicions, conferències, gastronomia, cinema, instal·lacions, performances i actuacions en diferents espais de la ciutat de Girona, amb la inspiració posada sobre la vida i obra d'aquesta santa catòlica castellana del segle XVI, que va viure consagrada a la dignificació de la dona i va fundar l'orde de les Carmelites Descalces. Ella va ser l'autora de la màxima: "L'amor només té validesa quan és per sempre".

Més de cent artistes, organitzadors i col·laboradors, treballen voluntàriament i de manera gratuïta per "desvetllar consciències i originar idees i pensament", afirma l'organització d'aquesta iniciativa "oberta a tothom", fillola de Consol Ribas i Lluís Llamas, del restaurant La Penyora.

L'eterna icona de la creu

Comissariada per Eudald Camps, l'exposició d'aquest any té per tema El redemptor: una visió contemporània de la icona de la creu. La presentació anirà a càrrec d'un llegendari místic gironí: Josep Tarrés. L'acte es farà dimecres dia 18 (20 h) al centre cultural La Mercè. Entre la llarga nòmina de 23 artistes participants hi ha Pep Camps, Quico Estivill, Perpiñà, Pia Crozet, Manel Bayo, Marc Palau, Pep Ametlla, Pau Baena, Jordi Martorano o Enric Ansesa. Per Eudald Camps, "no hi ha art sense mística", va dir ahir en una multitudinària roda de premsa.

El programa inclou una conferència sobre Santa Teresa de Jesús (dia 19). I, encara que sigui poc conegut el fet que ella és també la patrona de la gastronomia, hi haurà un debat i un taller de cuina (dia 20) sobre la gastronomia del segle XVI, a partir de la cuina de convent, espai on es va produir l'assimilació dels nous productes gastronòmics que arribaven de la descoberta d'Amèrica. Aquí s'incorporarà una demostració a càrrec del tres estrelles Joan Roca.

La sala de cinema Truffaut, per la seva part, acollirà el 23 de gener (20 h) una mostra de curtmetratges i audiovisuals que, també, com la resta de la programació, té un cartell de luxe. Realitzadors com Isaki Lacuesta, premiat al darrer festival de Sant Sebastià, l'inclassificable Albert Serra, Robert Bellsolà o Laia Fàbregas estrenaran els seus rodatges inspirats en la vida de misteri i llegenda del temps de la santa, sense oblidar la seva instrumentalització social i política. Serà una ocasió única per assistir a una sessió de cinema exclusiva i irrepetible, va remarcar Guillem Terribas.

Les instal·lacions i performances, amb les Twin Sisters i Marc Currià, entre d'altres, es podran seguir també a La Mercè (20 h, dia 24). Més de 50 artistes interpretaran temes inspirats en l'obra i vida de la santa. Gairabé tots els espectacles són inèdits. Hi ha LAS LO LAS, Josep Bassalt, Félix Brunet, Mariona Aupí, Cascai Teatre, Vicenç Altaió, Tom Hagan, Els Que Canten o Smoking Bambino. Un complet equip tècnic amb Salva Garriga als visuals completarà l'espectacle, presentat per Cristina Cervià i Meritxell Yanes. Per Lluís Llamas, "Pepe Sales era un gran admirador de Santa Teresa de Jesús".