La casa de subhastes Christie's va vendre aquest dimarts una obra de Joan Miró per més de 20 milions d'euros, la peça més cara de l'artista català fins avui. Aquest rècord s'uneix a l'adquisició més cara de la història que va tenir lloc dilluns passat, quan la família reial de Qatar va pagar més de 191 milions d'euros per Els jugadors de cartes, de Paul Cézanne. Els darrers esdeveniments demostren que la crisi no ha tocat el mercat de l'art. Christie's també va vendre amb èxit diverses obres de la col·lecció privada de l'actriu Elizabeth Taylor, mentre que tres obres de Salvador Dalí no van trobar comprador.

Le corps de ma brune puisque je l'aime comme ma chatte habillé en vert salade comme de la grêle c'est pareil és el llarg títol de l'obra més cara de Joan Miró (1893- 1983), un poema-pintura realitzat l'any 1925 i que la nit de dimarts va ser venut a Londres per 20.243.183 euros.

L'abstracció i el lirisme s'uneixen en aquesta peça, en la qual es barregen els traços lliures de pintura amb el monòleg interior expressat a través de poesia. Aquesta obra forma part d 'un grup de creacions en les quals Miró va anar més enllà per arribar a un nou espai mental en què prima un estat d'al·lucinació i d'estat oníric.

L'anterior rècord per a una obra de Miró va ser l'assolit al 2008 per La caresse des étoiles en una subhasta a la Christie's a Nova York, on va ser venut per 12,8 milions.

D'altra banda, la mitomania i el valor de les obres va ajudar que brillessin de manera especial els tres lots dedicats a la col·lecció privada de l'actriu Elizabeth Taylor. El més important de la col·lecció, Vue de l'Asile de la Chapelle de Saint-Remy de Vincent Van Gogh, es va vendre per 12,16 milions d'euros durant una licitació frenètica que va aconseguir superar en més de tres milions el preu màxim estimat. L'obra d'atmosfera tardorenca, que no s'havia vist en públic des de fa 20 anys, va ser pintada pel geni holandès al 1889.

Dali, desert

Però aquesta nit d'èxits va quedar entelada per a l'obra de Salvador Dalí. L'artista de Figueres tenia tres peces i no n'hi va haver cap que trobés comprador. La més notable és L'automobile fossile du Cap Creus, un oli sobre taula pintat l'any 1936 que tenia un preu de sortida estimat d'entre 1,66 i 2,13 milions. De Dalí també es va posar a la venda una obra de menor importància que l'anterior, el dibuix Personnage fantastique en costume médiéval, que sortia a un preu estimat d'entre 297.000 i 415.000 euros, i que també va quedar desert.

Finalment, un altre oli, aquests sobre tela, del geni figuerenc, titulat Le Triomphe de Nautilus, es va posar a la venda a un preu recomanat d'entre 946.000 i 1.060.000 euros, sense que ningú l'adquirís. La peça data de l'any 1941. La subhasta d'art surrealista va recaptar un total de 44,3 milions d'euros, i va ser considerada tot un èxit, ja que la major part de les peces es van vendre.