Científics de la Universitat de Granada han dissenyat un nou sistema informàtic que permet determinar el nivell de soroll que suportarà en el futur un carrer, o qualsevol zona de nova urbanització en una ciutat.

Aquesta nova tècnica permet esbrinar, a més, amb quina freqüència es produiran els sorolls, i per tant, les molèsties que hauran de suportar els veïns. Aquesta és una informació de gran interès, per exemple, per a les persones interessades a comprar un habitatge, segons que va informar ahir la institució acadèmica.

El sistema millora tots els models matemàtics tradicionals que s'han usat fins al moment, i permet predir el nivell de soroll mitjançant la introducció de diferents dades de l'entorn com el tipus de via, l'estat del ferm, la velocitat mitjana dels vehicles o la presència d'obres, amb un 95 % de fiabilitat.

Per desenvolupar el sistema, els científics van analitzar dades del soroll urbà de la ciutat de Granada que van ser preses durant l'any 2007, encara que actualment estan estudiant dades d'altres ciutats per validar de forma més àmplia el model. També treballen per reduir el número de variables necessàries i confien que aviat en calguin menys per esbrinar correctament el nivell de soroll.