La "casella protestant" ha estat una de les temàtiques tractades en una reunió entre el director general de Cooperació Jurídica Internacional i Relacions amb les Confessions del govern espanyol, Ángel Llorente, i representants de la Federació d'Entitats Religioses Evangèliques d'Espanya (Ferede). Fa més de cinc anys que aquest organisme de vehiculació del protestantisme va decidir, després d'una votació, no defugir (si hi hagués oportunitat) del debat sobre la idoneïtat d'incloure, en la declaració de renda, una creueta per destinar l'actual 0,7% de l'IRPF a l'església protestant, tal com es fa amb la catòlica i per a finalitats socials. Des d'aleshores, les declaracions a favor han sovintejat. A Catalunya, el president del Consell Evangèlic de Catalunya (CEC), Guillem Correa, va demanar, l'estiu passat, en un article d'opinió a la publicació Aportació Protestant, que la declaració de la renda incloguès la casella a l'IRPF per finançar les accions socials.

En aquest context temporal, Jaume Torrado, delegat del CEC a Girona, va qualificar d'"urgent i exigible" la consideració real de la tasca social protestant: no només amb el "reconeixement verbal", sinó també que "s'equipari com a mínim al d'altres institucions i es proveeixi dels fons necessaris". Guillem Correa deixava clar que la sol·licitud no estava plantejada "ni per al sosteniment del culte ni per al sosteniment dels pastors i les pastores", sinó per ajudar el vessant social que, aleshores, ja estava "desbordat" per la crisi.

Un altre de les qüestions plantejades a Ángel Llorente ha estat la problemàtica que hi ha amb els locals de culte evangèlics en alguns municipis. Els protestants van explicar a l'alt càrrec del govern espanyol que ha començat a funcionar la "Taula de treball per a la defensa i protecció de Llocs de Culte" i que li enviaran un dossier informatiu amb les denúncies i suggerències efectuades. En aquest sentit, la desena edició del Fòrum Europeu de Llibertat Religiosa, celebrat ara fa poques setmanes a Istanbul (Turquia), es va citar Salt com a exemple de mala praxi. En concret, l'oposició que va defensar Plataforma per Catalunya (PxC) a l'obertura d'una església evangèlica i una mesquita, explica l'Aliança Evangèlica Espanyola (AEE). Un altre exemple és Lleida, segons la mateixa font, amb sis esglésies evangèliques tancades.

L'Observatori de la Llibertat Religiosa del Consell Evangèlic de Catalunya (CEC) té registrades tres accions a Girona el 2011: Dos a Salt (a favor de la Holy Ghost Fellowship Ministry International i arran de la proposta de suspensió, durant un any, de llicències temporals per a la construcció de centres de cultes) i l'altre a Lloret de Mar (per l'edicte d'acord del Ple de suspendre la tramitació i l'atorgament de llicències d'instal·lació i ampliació d'activitats i usos religiosos d'algunes zones).

ERE i matrimoni

L'argumentació que l'Ensenyament Religiós Evangèlic (ERE) és un dret i que, per tant, els centres educatius públics han d'oferir aquesta opció, la millora i agilització el procediment del matrimoni evangèlic i l'assistència religiosa en establiments públics van ser altres de les temàtiques tractades en aquesta reunió.