La família més longeva del món es troba a Sardenya, està formada per nou germans les edats dels quals sumen 818 anys (la més gran en té 105, i la menor 78), i el seu rècord confirma que l'illa italiana és sinònim de llarga vida.

La família Melis, originària de la petita localitat de Perdasdefogus, a la regió de Ogliastra a l'est de Sardenya, ha estat reconeguda recentment, pel llibre Guinness dels rècords com la més longeva del món. I és que la menor d'aquests germans es diu Mafalda i ha complert 78 anys, mentre que la més gran, la Consolata, avui bufarà 105 espelmes.

La resta són la María, de 97 anys; Vitalia, de 80; Concettta, de 91; Claudina, de 99; Adolfo, de 89; Antonino, de 93, i Vitalio, de 86. Els 9 sumen 818 anys i tots gaudeixen de bona salut.

La Claudina, assegura el diari La Stampa, no pren ni una medicina malgrat els consells dels metges. "Jo només tinc una malaltia, la vellesa, i aquesta no és cura", afirma l'anciana al diari torinès.

Investigant els motius

De fa dècades, els científics investiguen què hi ha darrere de tanta longevitat a Sardenya, on hi ha 22 centenaris per a cada 100 persones; aquest rècord només l'iguala l'illa japonesa d'Okinawa.

L'oncòleg i exministre de Sanitat italià, Umberto Veronesi, explicava a La Stampa que a Sardenya la mitjana de vida és de 81,2 anys, i que la taxa de malalties càrdiovasculars o d'osteoporosi són més baixes que al "continent", com en diuen els sards de la resta del país.

El professor de Bioquímica Clínica de la Universitat de Sassari Luca Deiana s'ocupa de fa anys de la investigació "AKeA", terme que prové de la salutació en sard "a kent'annos" ("fins als cent anys"), que els habitants del lloc es dediquen a les festes.

El projecte ha analitzat les dades anagràfiques de 2.500 pesones de les 337 localitats on hi ha els centenaris i ha estudiat "tots els factors"; no se n'han publicat els resultats, però Deiana explica que hi ha una bona dosi de genètica, a més de "els fruits saludables de la terra", així com l'equilibri entre "medi ambient i cultura". Així,s'estan estudiant "els camps magnètics presents a diverses àrees de Sardenya".