Aquest curs 2012-2013, un total de 138.303 estudiants s'han matriculat a cicles i graus a les set universitats públiques catalanes, una xifra similar a la del curs 2009-2010, més alta que la del curs 2008-2009, i només un 0'2% inferior a la del curs passat. Per això, des de la Secretaria d'Universitats i Recerca es considera que el nou sistema de preus públics universitaris en funció de la renda no ha influït en el nombre de matriculacions i d'estudiants i per tant, confirma que cap alumne s'ha quedat fora del sistema per motius econòmics. Antoni Castellà, secretari d'Universitats i Recerca, ha declarat: "És una bona notícia" perquè demostra que el nou model és més "progressiu i equitatiu".

A la Universitat de Girona (UdG), que és l'excepció de la regla, no només no s'han perdut alumnes, sinó que se n'ha incrementat un 1'7% respecte del curs passat. La UdG té aquest curs 2012/13 un total de 10.967 alumnes de cicles i graus, pels 10.781 del curs 2011/2012.

En els darrers cinc anys, el nombre de matriculacions universitàries en el conjunt dels centres públics catalans ha oscil·lat entre els 137.531, del curs 2008-2009, i els 140.743 del curs 2010-2011, cosa que representa que les dades d'aquest any, són molt similars a la de cursos anteriors.

De fet, segons les dades facilitares per la Secretaria d'Universitats i Recerca, les matriculacions actuals se situen a nivells del curs 2009-2010, per sobre de les del curs 2008-2009, i tan sols un 0'2% per sota de la del curs passat en què els matriculats van ser 138.574. El nombre total de crèdits matriculats també ha patit un petit descens, del 0'4%, respecte al curs passat, i ha passat dels 7.060.276 als 7.033.136 del curs actual.

Per això, des de la Secretaria es considera que el nou sistema de taxes universitàries, que depenen principalment del nivell de renda, no han afectat el caràcter universal de la universitat pública i confirmen que cap estudiant ha quedat fora del sistema universitari públic per raons econòmiques.

Per Antoni Castellà doncs, el manteniment de les matriculacions demostra que és "molt més progressiu i equitatiu" i ha destacat que tampoc no hi ha hagut una davallada significativa del nombre de crèdits matriculats, tot i la pressió que suposa per les matriculacions d'assignatures repetides. Castellà creu que encara s'haurà d'esperar un any més per poder com s'acaba d'adequar el sistema però assegura que és "sostenible".

Adequar oferta i demanda

El secretari d'Universitats demana una reflexió per tal d'adequar l'oferta i la demanda d'estudiants als nivells d'ocupabilitat que suposin els estudis. Per Castellà, aquesta és una de les prioritats d'aquesta legislatura, i tot i reconèixer que "és complicat" creu que és un dels reptes que els rectors de les universitats i el Govern estan d'acord perquè "és necessari pel país". Castellà creu que no s'ha de fer una "correlació directa" però si que una tendència que permeti "modificar, ampliar o rebaixar les places" en funció de la sortida professionals dels estudis. Aquesta és la principal prioritat de Castellà juntament a potenciar la internacionalització del sistema i la transferència de coneixement.