Any de naixement:

125 anys. 1889

Pere Arpa Torremilans. Nasqué a Cornellà del Terri, el 16 de juliol. Fou intèrpret de fiscorn, actuà a la Moderna Tossenca de Tossa de Mar i a la Unió de Cassà, el 1913 fou un dels fundadors de la Selvatana, és autor de diverses sardanes, destacant una de lluïment de tres fiscorns que porta aquest nom. Morí a Cassà de la Selva, a l'octubre de 1958.

Pere Grau Casadevall. Fill de Sant Jordi Desvalls. Instrumentista de clarinet, tenora i saxofon. Tocà a La Principal de Pals, a la Girona a la cobla d'Albert Martí. Visqué a Sant Celoni, on regentava una botiga de queviures denominada Cal Clarinet. Morí en aquesta població el 1961.

Joan Roca Pairachs. Fill de Torroella de Montgrí. Visqué a Barcelona i assolí una gran popularitat amb les seves senzilles sardanes. Morí a la capital catalana, el 9 d'abril de 1964.

100 anys. 1914

Lluís Lloansí i Marill. Nat a Sant Feliu de Guíxols, el 25 d'agost. Sense la música la seva activitat professional, hi esmerçà tota la seva dedicació. Persona amable, cordial i atenta. Escrigué sardanes i obres per a cobla de gran qualitat musical. Morí a Barcelona, el novembre del 2009.

Josep M. del Rio. Nascut a Lloret de Mar, el 28 de febrer. Fou un home polifacètic: dibuixant, pintor, autor de ballables. Els seus últims anys visqué a Arbúcies, és autor de sis sardanes. Morí a Girona, el 7 d'octubre de 1996.

Joaquim Soms Janer. Fill de Pineda de Mar (Maresme), popular i conegut compositor, el seu èxit més remarcable és la sardana Catalans a l'Alcàrria que escrigué en plena guerra civil, el 1937 i que al front mateix es pogué interpretar amb músics catalans. Morí l'octubre de 2012, a la seva població.

La setmana que ve us oferirem les efemèrides dels decessos.

PRESENTACIÓ DE LES BASES PELS PREMIS CAPITAL DE LA SARDANA 2014

La Federació Sardanista de Catalunya (FSC), la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS) i la Institució Obra del Ballet Popular (OBP) han fet públiques les Bases per a l'atorgament dels Premis Capital de la Sardana 2014.

Aquests Premis "són un reconeixement a persones i entitats que han desenvolupat una tasca de conreu, difusió i enaltiment de la sardana i la dansa tradicional".

Poden presentar-hi propostes "totes les entitats adscrites a les diverses federacions atorgants". Aquestes propostes s'han de documentar i fer-se arribar per correu electrònic a info@capitaldelasardana.cat o bé per correu postal a la Federació Sardanista de Catalunya (carrer Montsec, 20 - 08030 de Barcelona). La data límit per rebre-les és el 17 de febrer de 2014.

La Comissió Capital de la Sardana, formada per les 3 federacions convocants, "després d'estudiar i comprovar les dades, decidirà entre les sol·licituds presentades les persones i entitats a les quals s'atorgaran els guardons". Lògicament, per raons ètiques "no s'acceptaran propostes de persones que formin part de la Comissió Organitzadora".

Com aquest any passat, es donaran a conèixer els guardonats a l'esdeveniment institucional de la proclamació de Barcelona, Capital de la Sardana 2014, que serà el proper 8 de març.

El lliurament dels Premis serà a Barcelona, al novembre del 2014, a un lloc que es comunicarà oportunament amb un esdeveniment oficial en què "també hi haurà un concert de música per a cobla, es farà la presentació de Calella com a Capital de la Sardana 2015 i es nomenarà la Capital de la Sardana 2016".

Els guardons establerts són les Medalles al Mèrit i els Premis Capital de la Sardana. Les Medalles tenen les subcategories de Medalla al Mèrit Sardanista, "per a persones o entitats que s'han distingit per una trajectòria rellevant i continuada en la divulgació i promoció de la sardana"; Medalla al Mèrit Musical, "per a persones o entitats que s'han distingit per una trajectòria rellevant i continuada en la divulgació i promoció o composició de música per a cobla" i la Medalla al Mèrit de la Dansa, "per a persones o entitats que s'han distingit per una trajectòria rellevant i continuada en la divulgació i promoció de la dansa tradicional i popular catalana".

Pel que fa als Premis Capital de la Sardana, hi ha els Premis a la Dedicació, "per a persones en àmbits generals que han desenvolupat una feina constant a favor de la sardana o la dansa"; a la Continuïtat, "per a entitats, aplecs o concursos que celebren 50, 75, 100, 125 anys"; als Mitjans Audiovisuals, "per a edicions discogràfiques, premsa, ràdio, televisió, produccions cinematogràfiques, xarxes socials"; a Iniciatives Renovadores, "per a persones o entitats que s'han distingit per portar a terme propostes innovadores en el camp de la sardana o la dansa" i a Estudis Sardanistes, "per a persones o entitats que s'han distingit per realitzar publicacions, investigacions, etc., en el camp de la sardana o la dansa".

CONCERTS AL PALAU

El Palau de la Música Catalana ofereix, òbviament, tota una sèrie de concerts musicals amb les millors formacions musicals d'arreu del món i també hi ha un espai per la nostra música.

Un dels aspectes ve denominat per "Concerts familiars" i per a demà dia 11 n'hi ha un de programat que executarà la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i que és una nova proposta escenicomusical de visió moderna i contemporània que trenca amb alguns dels estereotips tradicionals vinculats a la cobla.

Sense renunciar a la sonoritat característica d'aquesta formació, músics i públic esdevindrem còmplices d'una nova manera d'entendre i viure la música per a cobla, en que poden tenir cabuda diferents estils musicals, com ara el jazz, el funky, la chanson francesa, la música contemporània, la música tradicional.

Aquest concert es donarà, demà dissabte, dia 11, a les 12 del migdia.

Per al dilluns 13,també al Palau s'oferirà un concert de coral i cobla amb la particularitat que totes les formacions que hi prendran part seran gironines.

Aquestes són les corals: Capella Polifònica que dirigeix, Joan Asín, Cor Filharmonia, dirigida per Irene Llongarriu, Cor Maragall, que dirigeix, Sara Pujolràs , Coral Sava Nova, dirigida per Roser Busquets i la cobla La Principal de la Bisbal, dirigida per Francesc Cassú.

A la primera part la cobla bisbalenca interpretarà diverses sardanes dels grans autors de la música de cobla, mentre que a la segona seran conjuntament les corals i la cobla que oferiran llur interpretació . El programa d'aquesta segona part d'una gran qualitat i amb obres amplament conegudes i àdhuc populars.

S'oferirà: Cavaller enamorat, de Joan Manén, Poncellina de Josep Saderra, Un feix de poemes, de Francesc Cassú, La sardana eterna, de Josep Viader, Somni, de Manel S. Puigferrer i L'Empordà, d'Enric Morera.

Cal anotar el bon encert d'aquesta programació, en la qual es podran escoltar diverses obres de coral i cobla, una modalitat de la nostra música que no sovinteja pas massa i que en canvi té un vessant ben qualificat i es converteix amb un binomi que permet oir la música combinada amb el cant coral dins l'especialitat sardanística.

Aquest concert tindrà lloc el proper dilluns, dia 13, a les 7 de la tarda.