L'Unai, un nen de sis anys que feia un any que estava connectat a un cor artificial a l'UCI, ha superat amb èxit un trasplantament de cor al qual ha estat sotmès a l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona, un dels centres més experimentats d'Espanya en trasplantament cardíac infantil.

Segons va informar ahir l'Hospital Vall d'Hebron, que ha rebut l'acreditació del Sistema Nacional de Salut com a centre de referència en trasplantament cardíac infantil, el nen, veí d'Alpicat (Segrià), va ser diagnosticat d'una miocardiopatia no compactada quan tenia un mes de vida i els pares van ser advertits pels metges que, tard o d'hora, l'haurien de sotmetre a un trasplantament de cor.

Als quatre anys, la miocardiopatia li impedia caminar, menjar i li provocava pèrdues de coneixement freqüents, fet que va obligar el petit a anar a la unitat de cirurgia cardíaca pediàtrica de l'Hospital Vall d'Hebron, on va ser atès per la cardiòloga Dimpna Albert, i on va passar els dos anys següents de la seva vida ingressat a la unitat de cures intensives (UCI).

L'Unai va ser inscrit a la llista de trasplantament cardíac al novembre de 2009, però com que en aquell moment no hi havia cap donant que respongués a les seves necessitats i necessitava un cor per sobreviure, els metges van decidir col·locar-li un dispositiu d'assistència ventricular, tipus Berlin Heart, el 30 de novembre de 2011. El dispositiu d'assistència ventricular -una espècie de cor artificial- al qual va ser connectat l'Unai quan tenia tot just 4 anys li va salvar la vida, encara que el va retenir un any a l'UCI de l'hospital barceloní.

L'àrea de trasplantament de cor infantil d'aquest hospital, creada el 2006, utilitza aquest tipus de recurs quan un pacient ingressa amb l'objectiu de rebre un cor nou al cap d'uns dies o unes setmanes. En el cas de l'Unai, no obstant això, el Berlin Heart es va convertir en un company permanent per al menor durant dotze mesos, un any sencer en el qual el nen no va poder moure's del llit, connectat permanentment a l'aparell que li bombejava la sang.

Quan l'Unai va complir els cinc anys, a final del 2012, va aparèixer un donant de cor adequat i el 4 de novembre d'aquell mateix any el nen va ser intervingut per trasplantar-li el seu nou miocardi. Una vegada realitzat el trasplantament, el cos de l'Unai va rebutjar fins a quatre vegades l'òrgan implantat. Finalment, després d'un complicat procés postoperatori que va obligar el nen a viure un any més a l'UCI de l'Hospital Vall d'Hebron, el cos del nen va acceptar el seu nou cor.

Fonts de l'hospital han destacat que l'Unai no només és el pacient pediàtric d'Espanya que més temps ha portat un dispositiu d'assistència ventricular, sinó que ha anat superant totes les complicacions i ara s'està adaptant al seu nou cor i ja comença a córrer, després de ser donat d'alta de l'hospital el mes de juliol passat.