Ramon Erra (Vic-1966) ahir al vespre es va endur el Premi Marià Vayreda de narrativa dels guardons Ciutat Olot. L'olotina Rosa Torrent va guanyar el Joan Teixidor de Poesia per Il·lusionisme i Jordi Ortiz, el de novel·la juvenil amb Doble Identitat. El veredicte es va donar a conèixer al Museu dels Sants en un acte presentat per l'actor Joan Massotkleiner.

Erra va guanyar amb l'obraFar West Gitano, que serà publicada per l'editorial Empúries. Narra el viatge d'una família de gitanos i les seves peripècies. Erra és professor a l'Itinerari de Novel·la de l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès. És llicenciat en ciències polítiques. Ell mateix ha definit les seves obres, en diferents ocasions, com un seguit d'històries preses en moments puntuals de viatges. És un autor que en el darrers anys ha tingut un ascens molt important que li ha comportat presència als mitjans de comunicació i a les pàgines literàries d'Internet. El seu èxit està fonamentat en el llibre de narracions La vida per rail (premi Mercè Rodoreda 2011), en la novel·la Desfent el nus del mocador (premi Qwerty 2008 al millor autor revelació en llengua catalana). A més ha publicat llibres de narracions curtes i de viatges.

L'olotina Rosa Torrent va obtenir el Premi Joan Teixidor de Poesia Haikus en línia. El va guanyar amb el recull d'haikus Il·lusionisme. El premi consisteix en 2.000 euros i la publicació de l'obra per part de Viena Edicions. Torrent (Olot-1959) és catedràtica de llengua i literatura anglesa i treballa a l'IES Montsacopa d'Olot des del 1984. Un dia va proposar-se complir un dels seus somnis de nena ser poetessa. L'altra ser professora ja l'havia obtingut. "Alliberar-nos -va dir, per explicar el recull-, com en un espectacle d'il·lusionisme, en què la gàbia queda buida" perquè, segons ella, les ànimes surtin volant i s'alliberin del materialisme i l'enveja del món.

Ja havia guanyat el Miquel Palol dels premis literaris de Girona al 2004, amb l'obra Rosa del desert. L'any 2005 va publicar el conte Peixos de colors en edició bibliòfil per Elies Plana, col·lecció Contes de Minerva.

Pel que fa al Premi de Novel·la Juvenil, el guanyador va ser Jordi Ortiz (Barcelona, 1969), amb l'obra Doble Identitat. La dotació per aquesta categoria és de 4.500 euros i la publicació de l'obra anirà a càrrec de Llibres de Segle. La història es desenvolupa a l'Àfrica subsahariana.

Ortiz es va iniciar en el camp literari amb dues obres de novel·la negra Crim a les Àligues (La Magrana, 1998) i El segrest de Barcelona (Editorial Pagès, 2000).

A partir d'aquesta experiència inicial va diversificar la seva producció: Nigra (Barcanova, 2002), una novel·la de ciència ficció. El jurat d'aquest premi va recomanar la publicació d'una altra de les obres presentades per la seva qualitat: El dia del vaixell, de Muntsa Mimó.

Durant l'acte, es va poder presenciar l'espectacle Intensament Vinyoli, en el qual l'actor Joan Massotkleiner va recitar poemes de Joan Vinyoli, amb l'acompanyament musical de Toti Soler. Es tracta d'una proposta artística creada amb motiu del centenari del poeta. Massotkleiner va participar també en la lectura dels veredictes feta pel regidor de Cultura, Josep Berga.