Aquest passat cap de setmana (26-27 setembre) començà una nova edició del concurs La Sardana de l'Any. En serà la 26e. edició i presenta diverses novetats a les seves bases, tant pel que fa al Premi Popular com al Premi de la Crítica.

Així, en 1r lloc, aquest any la selecció de sardanes aspirants pel Premi Popular queda reduïda a 45 obres. Com que es mantenen 15 eliminatòries a cadascuna d'elles hi intervindran només 3 sardanes, a diferència de les 4 que hi havia fins ara en aquesta 1a fase.

Enguany la 1a eliminatòria es va començar a votar el passat divendres dia 26 i va poder votar fins dilluns. Els vots es reccullen, com fins ara, per 3 vies excloents: o bé en directe als programes de ràdio vinculats al certamen, o bé a través del contestador automàtic 93 319 76 37 o bé via la web www.lsda.cat.

Una altra novetat és la que afecta les repesques. Així, les tres sardanes classificades en 2n lloc que hagin obtingut el percentatge de vots més elevat respecte la sardana guanyadora de la seva eliminatòria, s'inclouran en una 1a Repesca. Aquesta Repesca tindrà lloc el cap de setmana del 31 de gener i 1 de febrer de 2015. La sardana guanyadora d'aquesta eliminatòria passarà a les Semifinals.

A la 2a Repesca hi haurà les tres sardanes no guanyadores que proposi el Comitè Seleccionador. En aquesta Repesca no hi podran haver peces dels membres d'aquest Comitè ni del Comitè Organitzador. Els encarregats d'exercir aquesta tasca són en Ferran Carballido, Dani Gasulla i Lluís Alcalà. Aquesta 2a Repesca es desenvoluparà el cap de setmana del 7 i 8 de febrer de 2015. La guanyadora passarà a les Semifinals.

A més a més, la sardana classificada en 2n lloc de les 2 repesques que hagi obtingut el percentatge de vots més elevat respecte la sardana guanyadora, passarà directament a les Semifinals.

La gran Final serà el dissabte, 16 de maig de 2015, al Teatre Jardí de Figueres. Com va iniciar-se l'any passat, alguns Casals Catalans de l'estranger oferiran el Concert-Final en directe, i hi podran votar. Pel que fa al Premi de la Crítica, la principal novetat és que el Comitè Seleccionador es dissoldrà un cop hagi triat entre 6 i 10 sardanes aspirants al títol. Llavors, es crearà un nou jurat, amb 5 integrants diferents, tots ells músics reconeguts.

Les bases es podran consultar a la pàgina web www.lsda.cat així que estigui actiu el certamen.

emissores que traNsmeten la sardana de l'any

Us donem una relació de les diferents emissores que setmanalment ofereixen les sardanes estrenades durant el 2013. Si voleu podeu votar-les. Ens cenyim només a les de les nostres comarques. Emissores de: Caldes de Malavella, Lloret de Mar, Quart, Banyoles, Cassà de la Selva, L'Escala, Olot, Palafrugell, Palamós, Arbúcies, Bonmatí, Sant Gregori, Sant Hilari Sacalm i Les Preses, també ho tramet, Catalunya Ràdio i Ràdio Arrels de Perpinyà.

aplec de Malgrat

La població de Malgrat (Maresme) celebra aquest cap de setmana el XL Aplec de la Sardana, organitzat per l'Agrupació Sardanista La Barretina.

Els actes començaran el dissabte, dia 4, amb un Concert al Centre Cultural, amb música de cobla i recital poètic. La part musical anirà a cura de la cobla Jovenívola de Sabadell, sota la direcció de Joan Lluís Moraleda, on el rapsode Valentí Maymó, recitarà poemes de Mn. Jacint Verdaguer: "Els dos campanars" del poema Canigó, "La veu del Montseny" i "La formiga".

Diumenge l'Aplec tindrà com a marc el Parc Francesc Macià, després de la hissada la Senyera, les cobles La Principal de la Bisbal, Jovenívola de Sabadell i La Principal del Llobregat interpretaran, a partir de 2/4 d'11 del matí les diferents sardanes, l'audició de la tarda serà a ? de 4. Destaquem que s'interpretarà el matí Doll d'amor de Joaquim Hostench "Sardana de l'Any" i s'estrenarà la sardana de la jove compositora blanenca, Bàrbara Ardanuy, Malgrat, 40 anys d'Aplec.