El Palau Robert de Barcelona acull des de dijous l'exposició Un ara mateix... per sempre, que reivindica la figura del qui va ser bisbe auxiliar de Barcelona, Joan Carrera, caracteritzat per la seva estima al país i a l'Església i per tenir un tarannà obert, dialogant i proper als sectors més necessitats.

La mostra itinerant dóna a conèixer el pensament i la trajectòria del bisbe Joan a través d'una selecció de fotografies i textos que va publicar durant 25 anys a la seva columna Ara mateix, inclosa al setmanari Catalunya Cristiana, i es podrà visitar del 9 al 18 de gener a la Sala d'Actes de les Cotxeres. Coincidint amb la inauguració de la mostra, també es va presentar el llibre Joan Carrera, un bisbe del poble, escrit per Joaquim Ferrer, col·laborador del Diari de Girona, i Francesc Teruel.

La Comissió Memorial Joan Carrera de la parròquia de Sant Isidre de l'Hospitalet de Llobregat, on el bisbe va desenvolupar la seva tasca pastoral durant molts anys, ha estat la promotora de la mostra, amb la voluntat de reivindicar i mantenir viva la memòria del bisbe Joan cinc anys després de la seva mort i 60 d'ençà que va ser ordenat prevere a Montserrat.

Per això, l'exposició es va presentar prèviament a Montserrat, tot recordant la devoció del bisbe a la Mare de Déu, com es va demostrar amb el fet que escollís la imatge de la Moreneta per al seu escut episcopal.

La mostra ha coincidit amb l'aniversari de diversos esdeveniments significatius en els quals el bisbe Joan va assumir un protagonisme destacat: 30 anys de la Fundació Escoles Parroquials de Catalunya, 20 anys de la primera emissió de Ràdio Estel i pels 30 anys del document Arrels cristianes de Catalunya.

Els articles publicats a Catalunya Cristiana donen a conèixer el pensament del bisbe, la seva visió clara dels fets socials, polítics, culturals i d'Església, i posen de manifest les seves qualitats d'assagista i prosista. La mostra pretén ser una "festa" en honor de la paraula singular del bisbe. Jordi Breu, membre fundador de la Comissió Memorial Bisbe Carrera, ha assenyalat que "la lectura atenta dels textos ens descobreix la figura d'un veritable humanista, capaç d'escriure i dissertar sobre tot allò que preocupa els homes i té a veure amb la seva existència". Breu destaca la preocupació del prelat per les persones més necessitades, l'estimació amb què les escoltava i com procurava sempre solucionar els seus problemes.

La Comissió Memorial Bisbe Joan Carrera organitza el 15 de gener, a les 19 h, a les Cotxeres, la taula rodona Església i Catalunya: 30 anys de la carta pastoral Arrels cristianes de Catalunya.