El pintor Antoni Pitxot, que va morir ahir als 81 anys, ha estat conegut com l'amic de Salvador Dalí, el Teatre-Museu del qual a Figueres va dirigir des de la seva inauguració el 1974, però també com el pare de "Mnemosine", l'escultura antropomòrfica construïda amb pedres de la costa de Cadaqués que li servia d'inspiració per als seus quadres.

Pitxot provenia d'una família d'artistes de renom, dedicats a diferents disciplines que van de la pintura a la música o a la literatura. Nascut a Figueres, Pitxot va establir aviat contacte amb Salvador Dalí i, després de formar-se sota la disciplina del mateix mestre que va tenir aquell, Juan Núñez, es va instal·lar definitivament a Cadaqués el 1966. En aquell moment, el fins ara director del Teatre-Museu de Figueres es va centrar definitivament en el "Mnemosine", un aglomerat de pedres que subjecta amb una estructura de filferros.

Pitxot defensava des d'aleshores que els seus quadres s'etiquetaven erròniament com a suposades visions oníriques quan eren les realitats que ell veia en aquests còdols recollits a les platges de Cadaqués. "Mnemosine" va acabar recentment en un espai del Teatre-Museu dedicat al seu director i, poc abans, va passar per una exposició temporal a Púbol. No obstant això, les mostres de l'obra d'Antoni Pitxot arrenquen el 1955 a Sant Sebastià per saltar posteriorment a Bilbao, Lisboa, Madrid i Barcelona. Entre els anys 1967 i 1973, els quadres de Pitxot es van integrar en centres i col·leccions d'Itàlia fins que, el 1972, Salvador Dalí li va proposar de participar en la posada en marxa del Teatre-Museu de Figueres i tenir-hi una exposició permanent.

Aquest espai es va inaugurar el 28 de setembre de 1974 i l'amic de Dalí es va convertir des de la seva estrena en el seu director i va participar en la seva evolució.

Així, Pitxot va col·laborar amb Salvador Dalí el 1975 en la creació dels quatre "monstres grotescos" que formen part del pati de l'espai museístic de Figueres. Pitxot va impartir, un any després, al costat de Dalí uns cursos de dibuix documentats en l'exposició Dalí, breaking news, que s'exhibeix actualment a Girona.

El fins ara director del Teatre-Museu va participar en diverses mostres amb Salvador Dalí, inclosa la del Centre Georges Pompidou de París que va tenir lloc entre 1979 i 1980.

wolfgang berus

artista de cadaqués

Pitxot era un amic, l'últim gran supervivent de la generació de grans de Cadaqués"

"Pitxot va col·laborar generosament els últims dos anys en l'exposició de la Societat L'Amistat per introduir l'art als centres escolars, dins el programa Els artistes amb l'educació. Crec que era una magnífica persona, un gran senyor i un gran artista, l'últim supervivent del Cadaqués dels anys daurats de Richard Hamilton, Ràfols Casamada o Franco Bombelli. El recordo com una persona tranquil·la amb una vida ordenada entorn d'una casa una mica apartada, però sempre implicat".

Joan Prat

fisioterapeuta de dalí i amic de pitxot

Pitxot va ser un amic i va escriure el pròleg del meu ?llibre dedicat a Dalí: Calli i treballi!"

"Pitxot tenia una devoció pel seu mestre, Dalí. Per a mi és un cop molt dur la seva mort".