El pròxim objectiu dels científics de la missió Rosetta és apropar la sonda al cometa 67P / Churyumov-Gerasimenko, on està ancorat el mòdul Philae, el que faria que la comunicació d'aquest laboratori amb Rosetta sigués més duradera. El mòdul Philae, després d'una letargia de set mesos, va contactar per primera vegada amb la seva sonda Rosetta el passat 14 de juny i des de llavors ho ha fet quatre vegades, enviant cada vegada dades.

La primera vegada que Philae va contactar amb Rosetta estaven a una distància de 200 quilòmetres, lluny per mantenir una comunicació duradora, segons els científics, que pretenen que Rosetta es vagi acostant a poc a poc a 67P: cada tres o quatre dies 20 quilòmetres. Esperen que aquest proper divendres Rosetta estigui separada de Philae per uns 160 quilòmetres.

«Encara no hem començat a fer ciència amb Philae», va indicar ahir Patrick Martin, cap de la missió a la seu espanyola de l'ESA, que va afegir que l'objectiu ara és aproximar la sonda a 67P. L'objectiu és assegurar una connexió més llarga, almenys d'una hora per «realment a fer coses».

Martin, Marc Costa, un altre dels científics de Rosetta, i Laurence O'Rourke, un dels coordinadors d'operacions científiques de la missió, van mantenir ahir una trobada amb la premsa a la seu de l'ESA a Madrid, en què van assegurar que Philae està funcionant bé. Abans que Rosetta (i després els científics a la central de la terra) rebés el primer senyal de Philae, aquest va estar despert durant un mes.

Per això, els científics creuen que el «factor limitant» d'aquest últim mes no ha estat tant la potència de Philae com la gran distància entre Rosetta i el cometa on està posat el mòdul. D'aquí la necessitat que a poc a poc Rosetta s'aproximi al cometa 67P. En el seu viatge, ha arribat a estar a 6 quilòmetres del mateix, però ara els investigadors no saben a quina distància podrà romandre la sonda. I és que el cometa s'està acostant al Sol.

Costa va explicar que a mesura que el cometa s'aproxima al Sol la seva activitat augmenta -gas i partícules- i això dificulta que Rosetta es pugui mantenir en una òrbita estable funcionant correctament.

L'objectiu de Rosetta és «perseguir» al cometa per aprofundir en el coneixement dels orígens del Sistema Solar, ja que els cometes contenen els elements més antics de l'Univers.