24 de juny de 2015
24.06.2015

El linx ibèric abandona la llista d'espècies «en perill crític» d'extinció

Després de sis dècades de declivi, la població s'ha incrementat notablement en els últims anys

24.06.2015 | 06:51
Un exemplar petit de linx ibèric.

La Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) ha decidit reclassificar al linx ibèric (Lynx pardinus) com a espècie «en perill crític» d'extinció a la «llista vermella» d'espècies amenaçades per passar a la categoria de «en perill» d'extinció, menys greu. Segons va informar ahir el programa Life + Iberlince a la seva pàgina web, després de tretze anys de grans esforços de conservació el linx ibèric ha estat rebaixat de categoria a la «llista vermella», una vegada que s'han avaluat les 77.340 espècies incloses en aquesta llista.
L'evolució de les poblacions d'aquest felí, explica Life + Iberlince, ha estat estudiada pels científics Alejandro Rodríguez i Javier Calçada, que han conclòs que després de sis dècades de declivi de la població i de la seva àrea de presència, entre 2002 i 2012 la població s'ha incrementat de forma contínua fins als 156 individus madurs, el que implica passar de 27-97 femelles reproductores entre 2002 i 2012.

Augment de la presència
L'àrea de presència d'aquesta espècie també ha experimentat un augment considerable, com a resultat de la qual cosa el linx ibèric ha passat de la categoria de «en perill crític» a «en perill». Els responsables de la UICN van celebrar ahir aquesta «fantàstica notícia» per al linx ibèric i van considerar que es tracta d '«una excel·lent prova que les accions de conservació realment funcionen», encara que van afegir que la feina no ha acabat i han de seguir els esforços de conservació per assegurar l'expansió futura i el creixement poblacional de l'espècie.
En l'actualitat, el linx ibèric està restringit a dues àrees separades entre si, Doñana-Aljarafe i Sierra Morena (Guadalmellato-Cardeña-Andújar-Guarrizas), on treballa la Junta d'Andalusia al costat de diverses entitats (Fundació CBDH, WWF / Adena, Ecologistas en Acción, FAC, Ateca i Secem) mitjançant projectes per aconseguir mantenir i incrementar les poblacions del felí.
Amb el nou projecte Life + Iberlince s'ha iniciat la recuperació de la distribució històrica de l'espècie a la Península Ibèrica.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona