de la Revista de Girona acaba de publicar el llibre Susqueda, un nou títol dedicat al poble que va desaparèixer submergit sota les aigües del pantà i que actualment és el municipi més petit i el menys poblat de la comarca de la Selva.

Firmat per Eva Viñolas i Antoni Pladevall, Susqueda recupera la història i les principals característiques d'un terme municipal sense poble que està constituit per tres veïnats: el Far, el Coll i Sant Martí Sacalm, on es troba l'ajuntament, i que té aproximadament 1.100 habitants. Situat entre dos espais naturals d'interès, Collsacabra i les Guilleries, Susqueda també és conegut per les mines, els bolets i per ser un indret de bandolers, com el llegendari Serrallonga.

El llibre d'Eva Viñolas i Antoni Pladevall també parla de les llegendes de bruixes que s'associacien a aquest territori. Eren vídues a qui s'atribuïa matar nens petits i, amb els seus encanteris, intoxicar persones i animals. Per això, Serrallonga va fer matar l'hostalera del municipi per enverinar dotze porcs del seu mas.

La Mare de Déu de Fàtima

En plena dictadura franquista, al juny de 1951, la Mare de Déu de Fàtima va visitar Susqueda per primera vegada, segons es pot llegir al llibre d'Eva Viñolas i Antoni Pladevall. La imatge es va passejar per tots els carrers amb gran aclamació, ornaments pel municipi i amb totes les cases adornades per a la ocasió. El poble s'hi va abocar de ple i durant tota la nit va ser exposada la imatge de la verge a l'església de Sant Martí.

L'endemà, més de 200 persones - gairebé la meitat dels quals eren curiosos dels pobles veïns- van assistir a la missa de comunió general. La festa va acabar a la tarda amb una processó que va posar rumb cap a Sant Hilari Salcalm.