Es molt important llegir sencera, o almenys un bon resum, d'aquesta encíclica que el papa Francesc dirigeix a tothom, i no només als cristians catòlics, per ajudar-nos a ser més conscients del que succeeix i de la necessitat de canvis profunds, si no volem posar en perill la persona i la humanitat.

Aquestes breus lletres són una invitació a conèixer què proposa el Papa amb un resum molt breu i telegràfic.

- El títol: Laudato si' -"lloat sigueu, Senyor meu"- és una expressió de sant Francesc d'Assís, el gran sant amant de les persones, els animals i la natura, que en el seu Càntic de les Criatures recorda que la terra és la nostra casa comuna. El Papa convida a contemplar d'una manera diferent les persones, pobles, animals i natura, no com a objecte d'explotació, sinó perquè contribueixin al benestar i gaudi de la persona, dels pobles i de la humanitat. D'aquí el seu clam perquè, dialogant, ens esforcem per promoure un canvi radical.

- Comprensió integral d'ecologia.

L'encíclica, en la seva anàlisi de la realitat, toca de peus a terra i concreta la qu?estió sobre la contaminació i el canvi climàtic, a l'aigua, a la terra, el mar, les plantes, els animals, la diversitat biològica... però alhora remarca la necessitat de

justícia envers els pobres, el deteriorament de la qualitat de la vida humana, la decadència social en el sentit que moltes ciutats són inhabitables... i assenyala el dany a la salut de les persones i les desigualtats planetàries.

- Posicionament amb relació a la debilitat de les reaccions. El Papa es mostra afectat per "la feblesa de les reaccions" davant les tragèdies de tantes persones i poblacions. Remarca reaccions positives, però lamenta una certa "irresponsabilitat

despreocupada". Demana amb urgència "crear un sistema normatiu que garanteixi la protecció dels ecosistemes".

- L'Evangeli de la creació. La fe ofereix motivacions per tenir cura de la naturalesa i dels nostres germans i germanes més fràgils. Els deures envers la natura són part de la fe cristiana.

El Déu que allibera i salva és el mateix que ha creat l'univers. Aquesta només pot ser entesa com un regal que brolla de la mà del Pare comú. [...] (Extret del full Parroquial).