En lloc de tres caps de setmana, deu dies. Aquesta és la principal novetat de la 23a edició de la Schubertíada, que arrenca demà dijous a 2/4 de 10 de la nit a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, amb un concert a càrrec de la soprano canadenca Measha Brueggergosman i el pianista alemany Justus Zeyen, que interpretaran el Lieder de Schubert, Ravel i Wagner. Facilitar l'assistència i dinamitzar l'oferta d'activitats paral·leles del festival és, segons l'organització, el principal argument que ha motivat aquest canvi de format.

Un dels festival més íntims i acollidors que es porten a terme durant els mesos d'estiu a la demarcació de Girona arriba a una nova edició seguint apostant, tot i les novetats, per un cartell selecte i distingit, però amb noves activitats per fer gaudir més que mai de la música clàssica, a través de l'obra de Franz Schubert. I és que la Schubertíada convida el públic a compaginar els disset concerts programats amb altres activitats com les tres conferències previstes o els enregistraments.

En el cartell d'aquesta 23a edició, destaquen diversos artistes amb prestigi internacional. A més de la participació, en el concert inaugural, de la canadenca Measha Brueggergosman -considerada com una de les aparicions més estimulants dels darrers temps-, durant aquests deu dies la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, que seguirà sent com és habitual el punt neuralgic del certamen musical, també acollirà actuacions de barítons de renom com l'italià Lucas Pisaroni, l'alemany Matthias Goerne i l'islandès Oddur Jónsson, la famosa mezzosoprano britànica Sarah Connolly, pianistes de prestigi com la hispano-germana Julia Pujol, el català Ignasi Cambra, l'alemany Wolfram Rieger i l'escocès Malcom Martineau o la soprano catalana Elena Copons.

Així mateix, l'organització del certamen del municipi de l'Alt Empordà també ha apostat novament per la producció pròpia, amb l'espectacle La Cançó de la Terra de Gustav Mahler, en l'arranjament d'Arnold Schönberg. Matthias Goerne i el tenor Charles Reid aquesta vegada actuaran acompanyats per un conjunt on s'integren el Quartet de Corda Dàlia, un contrabaix, un quintet de vent, un piano i un harmònium, tots sota la direcció del mestre Josep Pons, que dirigeix per primera vegada la la Schubertíada. Segons han informat els responsables del festival, les entrades per aquest concert ja s'han exhaurit.

La programació també inclou els concerts de diversos conjunts i quartets com els barcelonins Dalia?Quartet, els berlinesos Quartet Gerhard, els aragonesos Cuarteto Klimt o el Quartet Casals, nascut el 1997 de la mà del director de la?Schubertíada i president de les Joventuts Musicals, Jordi Roch.

Concert matinals i familiar

Una altra de les novetats rellevants de la Schubertíada d'enguany és l'estrenadel format «Bach & Breakfast», una proposta que es podrà veure el dissabte 22 i el diumenge 23 a 2/4 de 12 del migdia. Aquest nou cicle, concentrat en només dos dies, estarà protagonitzat pel violoncel·lista Arnau Tomàs, que interpretarà en dues parts les sis suites del compositor Johann Sebastian Bach.

D'altra banda, després de l'èxit de l'any passat, el festival de música clàssica torna a apostar en aquesta edició pel concert familiar. Tal com destaca l'organització, en un comunicat, es tracta d'un projecte que vincula el Festival amb l'entorn i que enguany comptarà amb els solistes de la Camerata 432, que presentaran l'espectacle «Descordant Franz Schubert». Segons aquesta, aquest conjunt ha estat seleccionat per oferir «un criteri pedagògic molt encertat» amb el qual «aconsegueixen acostar el món musical de Franz Schubert als infants, que vénen acompanyats dels seus pares i gaudeixen també de la Schubertíada».

Finalment, la Schubertíada estrena aquest 2015 la categoria de «Jove Artista Resident». En un pas més enllà en la seva aposta per incorporar joves artistes, i seguint amb la iniciativa de presentar els «Concert Debut», el jove violoncel·lista Fermín Villanueva, acompanyat al piano per Stephan König, protagonitzarà dilluns dues estrenes. Villanueva també actuarà amb el Quartet Gerhard, interpretant el Quintet amb dos violoncels de Franz Schubert.