El conseller de Cultura de la Generalitat en funcions, Ferran Mascarell, va presentar ahir el portal Fotografia a Catalunya, que, amb 1.500 fotos, és el primer pas del procés que haurà de desembocar d'aquí a tres anys en la creació d'un Centre Nacional de Fotografia.

El nou portal arrenca amb una selecció de fotografies de sis entitats, com l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l'Arxiu Nacional de Catalunya, o el MACBA, i està previst que al començament de l'any s'incorporin imatges de quatre més, per agrupar sota un mateix paraigua l'accés a través d'internet a les col·leccions dels arxius i als centres de patrimoni fotogràfic.

Aquesta nova eina, que ha suposat cinc mesos de feina i una inversió de 80.000 euros, no s'ha concebut com un contenidor de tot, "sinó com la primera plataforma en línia que recull de forma conjunta la cultura fotogràfica de Catalunya", segons Mascarell.

El criteri que s'ha seguit per posar en marxa el portal és que sigui una mostra del que és la fotografia a Catalunya, perquè "no tot és més", encara que a través d'aquesta eina s'ajuda les persones interessades en algun fotògraf en concret a saber en quina col·lecció o on es pot trobar la seva obra.

El patrimoni fotogràfic català està format per més de 35 milions de fotografies inventariades que es conserven en més de 323 arxius de museus, entitats i organismes com la Biblioteca de Catalunya, l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya, l'Institut Ametller, o el MACBA, entre d'altres.

El nou web, creat de manera que la imatge és un element gràfic constant, compta amb un gran motor de cerca i amb capacitat per mostrar les imatges en alta resolució perquè es pugui consultar des de qualsevol aparell, i el servidor pot acumular fins a 3,5 milions de fotos, com a punt de partida.

El nou portal inclou un catàleg de 600 fotògrafs imprescindibles de la fotografia a Catalunya, seleccionats per un grup d'experts, que s'anirà ampliant al llarg del temps, i que està obert a fotografies d'autor desconegut.

El portal s'obre amb una exposició virtual, Traços de llum, sobre els orígens de la fotografia, així com una recreació del primer daguerreotip fet a Barcelona per Ramon Alabarn.

També hi ha un apartat de recursos del món fotogràfic, com teoria (llibres, tesis o catàlegs etc).