Palafrugell va acollir ahir la presentació tècnica de la primera fase dels treballs de restauració de les pintures murals de l'església parroquial de Sant Martí de la vila. Unes obres fetes per Guillem Soler durant els anys 40.

Imma Brull, de l'empresa 4Restaura - que ha realitzat els treballs- va ser l'encarregada de detallar, davant d'uns 200 asssistents, com han aconseguit consolidar i restaurar les pintures de la part central del presbiteri, d'un ull de bou i un sector de la Capella Fonda. Uns treballs que van costar més de 15.000 euros i que es van costejar mitjançant les col·laboracions i donacions voluntàries d'empreses, feligresos i ciutadans.

El mossèn de la parròquia, Felip Hereu, va detallar que d'aquí a pocs dies, a principis de febrer, arrencarà la segona fase del projecte de restauració que permetrà recuperar els colors de dos plafons més de l'absis i les imatges de les respectives columnes. "Una forma de demostrar la nostra estima és restaurant l'església perquè llueixi", va explicar Hereu.

L'actuació es va fer entre el mesos de maig i juliol de l'any passat i va consistir en la neteja de les superfícies, reparar les esquerdes, recompondre les parts danyades i fixar els pigments perquè no es deterioressin. A part dels murals, també es van restaurar una sèrie d'imatges a les columnes del presbiteri i, posteriorment, es van il·luminar per visibilitzar-les més.

Les pintures reformades són obra de l'artista Guillem Soler Gatvillaró, que va néixer el 1905 a Tarragona però que va viure gran part de la seva vida a Barcelona, on va morir el 1971. Soler va realitzar les pintures per encàrrec de l'antic mossèn de la parròquia, Josep Bosch, que volia tornar a fer lluir l'església després dels incendis que s'hi van produir arran de la Guerra Civil.

Actualment, les obres es trobaven en molt mal estat a causa de les humitats, les filtracions d'aigua i el fum dels ciris que anteriorment ornamentaven aquest espai de culte. Així es va detectar en un estudi que va encarregar la mateixa parròquia ara fa dos anys. Davant d'això i atesa la magnitud de la feina - ja que les pintures omplen bona part de les parets i voltes del temple- es va decidir que es portaria a terme una restauració completa però per etapes, segons els diners de què disposessin.

En aquest sentit, i per tal de tirar endavant la primera fase dels treballs -que van tenir un cost de més de 15.000 euros- la parròquia va impulsar diferents activitats i iniciatives per recollir fons com col·lectes entre els feligresos o una exposició i venda de quadres d'artistes locals que es va fer durant els mesos de gener i febrer de l'any passat. A part, també es van anar recopilant totes les donacions voluntàries que van portar a terme els ciutadans, feligresos i empreses de la vila.

Segona fase al febrer

Va ser durant l'acte on es va donar a conèixer que aquest mes de febrer arrencarà la segona fase dels treballs de restauració i que es focalitzarà en dos dels sis plafons situats al costat del plafó central al presbiteri. "Començaran d'immediat perquè el projecte ja s'ha encarregat", va detallar el mossèn de la parròquia, Felip Hereu. "Fins i tot intentarem fer un tercer plafó, la meitat dels 7 que hi ha; són unes pintures gegants que cobreixen tota la paret fins a la clau de volta", va afegir.

Unes actuacions que costaran uns 14.000 euros i que, com l'anterior vegada, es costejaran gràcies a les donacions voluntàries de la població. Més endavant, segons les previsions, es plantejaran tirar endavant més fases de restauració i més iniciatives per recollir fons econòmics. "Encara queda tota la Capella Fonda i més elements del presbiteri com la cúpula o altres dues capelles més de l'església", va comentar Hereu.