«L'únic deure que tenim amb la història és reescriure-la», deia Oscar Wilde i és el llibre d'Ángela Vallvey (1964, Calatrava) qui s'encarrega de la seva reescriptura amb «Amantes poderosas de la historia». Un canvi d'enfocament que dirigeix la seva mirada a les rebotigues de les batalles i les grans decisions polítiques on la dona, a qui les grans epopeies sempre han volgut posar a un costat, es torna peça clau en el curs de la història.

A la París de 1794, la guillotina separava aristocràtics cossos i caps. Era l'època més fosca de la Revolució Francesa, no en va anomenada «L'època del Terror». Teresa Cabarrús serà una de les tantes persones perseguides pel letal acer. Una madrilenya castissa que va tenir fins al final dels seus dies una llarga llista d'amants. El seu marit fuig a Martinica. Cabarrús és detinguda i condemnada a morir a la guillotina. Però la sort no l'abandona. Té el desig a favor seu, i el desig és com un ceptre. La Convenció Nacional, amb Robespierre al capdavant, havia distribuït comissaris per tot el territori amb l´objectiu de vigilar que la llei es complís rigorosament. A Bordeus és enviat Jean-Lambert Tallien, un jove de vint-i-quatre anys, fervent seguidor de la política sanguinària. Malgrat les seves conviccions jacobines, Tallien no pot evitar enamorar-se de la bella marquesa. El seu amor el porta a lliurar sense condicions a Cabarrús d'una mort segura. Serien els secrets d'alcova els que salvarien el seu cap.

Des del famós quadre de La Maja Desnuda i la Maja Vestida mira a través dels segles Pepita Tudó qui, amant de Godoy durant el motí d'Aranjuez de 1808, es comporta amb valor i enteresa en acompanyar els reis espanyols al seu exili a França. En la seva mirada sembla concentrar la seva història, que en la marginació del seu sexe va saber fer-se un lloc en les decisions de poder de la seva època.

A la història de Carrabús i de Tudó s'hi uneix la d'altres vint-i-set dones rellevants de les seves èpoques, a través de la mirada de Cleopatra, Teodora, Madame du Barry, Carmen Ruiz Moragas entre d'altres. Amantes poderosas de la historia recorre un llarg camí des del segle IX aC fins a l´actualitat que obre la porta el lector a aquest món desconegut on les decisions passen abans per l'alcova. Una història femenina del poder en què Ángela Vallvey aborda les biografies de dones que van saber utilitzar políticament, i a favor seu, el desig que van despertar en els seus amants.

Ser dona mai ha estat fàcil. «És una tasca en marxa», comenta Vallvey, qui entre les seves figures femenines favorites ressalta Cleopatra, fèmina que amb el seu encant antic i la seva perícia política no ha deixat mai de fascinar-la. «Una dona amb un arquetip que no té res a veure amb la realitat», assenyala l'escriptora. «Teresa Cabarrús va ser una dona molt important durant la Revolució Francesa, i el seu paper ha estat injustament menyspreat. Va ser una it girl del seu temps, que va salvar moltes vides de la guillotina». A la llista de dones de l'autora aviat s´hi troben fèmines del nostre temps: «Camila Parker també em sedueix, és impagable com a personatge, una dona sorprenent».

Els éssers humans estem condicionats per la sexualitat. L'impuls eròtic ens dóna força, però també ens fa vulnerables. Al que l'autora replica: «des del començament dels temps hi ha qui ha sabut utilitzar el poder del sexe com a arma per situar-se i escalar socialment. Les propietàries del desig ho són també del món, quan accedeixen als llits adequats. Una cosa que no deixa de resultar tant patètica com suggestiva per a una dona treballadora contemporània».