Científics de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) promouran, al costat d'altres institucions, un projecte innovador per intentar controlar la fertilitat dels senglars en zones urbanes o periurbanes posant una nova vacuna als animals.

El projecte, que es durà a terme durant quatre anys a la comarca barcelonina del Vallès, és una iniciativa de la UAB, la Diputació de Barcelona i els ajuntaments de Matadepera, Vacarisses, Terrassa i Sant Cugat.

Aquesta iniciativa, pionera a Europa, consisteix, en una primera fase, a inocular als animals una vacuna immunocontraceptiva, que es començarà a aplicar al setembre, especialment a exemplars joves abans de la seva arribada a la pubertat.

Els animals seran capturats, vacunats i marcats per poder seguir-los i analitzar l'efecte de la vacuna en cada exemplar.

"Aquesta vacuna evita la producció d'hormones en els animals, reduint així el seu desig sexual, i també evita la reproducció", va explicar en la roda de premsa el coordinador científic del projecte de la UAB, Manuel López.

"L'animal se seguirà comportant d'igual manera i (la vacuna) no influirà en el seu comportament, perquè només crea anticossos a través d'una substància pròpia de l'animal i nosaltres només volem endarrerir la pubertat del senglar", va puntualitzar López.

La vacuna s'inocularà, sobretot, a exemplars femelles, encara que també s'aplicarà en mascles. Els resultats finals d'aquesta iniciativa s'avaluaran per veure si el programa es pot aplicar en altres zones de Catalunya amb una alta presència de senglars, com Girona. "La localització en els nostres municipis té inconvenients i un d'ells és l'expansió del senglar, perquè s'han habituat a la presència dels humans, provoquen incidents i fins i tot desperfectes".