L'actriu i directora de cinema Jodie Foster ha presentat avui a Espanya la seva última pel·lícula, ''Money Monster'', un thriller "vibrant i divertit que, alhora, et fa pensar", explica convençuda del poder del cinema per a provocar ''canvis sociològics''.

"Sí, clar que les pel·lícules poden canviar les nostres vides i ajudar-nos a viure conforme a les nostres espectatives i les idees que tenim; és moltes vegades una inspiració, un estímul, per a provocar canvis sociològics", afirma la directora californiana.

I aquest ''és a més el missatge d'aquesta pel·lícula'', afageix, que visita Madrid amb motiu de l'estrena divendres que ve de la pel·lícula protagonitzada per Julia Roberts, George Clooney i Jack O'Connell.

Foster, que va començar la seva carrera amb sol tres anys en convertir-se en la imatge de Copertone que va donar la volta al món, és conscient que hi ha pel·lícules que han canviat la seua vida: "Porto cinquanta anys en axiò i puc assegurar que, per a mi, aquesta és la forma més preciosa d'expressar-me tant intel·lectualment, com a emocional o física".

''Money Monster'' és, alhora, el títol de la pel·lícula i del programa de televisió que dirigeix Patty Fenn (Roberts) i presenta Lee Gates (Clooney), un show on s'analitzen les finances i s'aconsella als espectadors sobre inversions, entre altres coses. I un d'ells, que ho ha perdut tot per fer-los cas, acudeix al programa armat per a trobar respostes.

Explicada a temps real i amb l'esquema d'una nina russa, amb un plató de televisió recreat dins d'un decorat de cinema on ocorre el programa, la pel·lícula es va filmar dues vegades, una des de la perspectiva de les càmeres de televisió i una altra amb les càmeres de cinema; com a curiositat, alguns càmeres no són actors, sinó els tècnics autèntics.

''La pel·lícula té moltes capes, parla de moltes coses -apunta Foster-, crec que es pot fer un thriller per a tots els públics, vibrant, divertit i que et faci pensar, que sigui intel·ligent i sofisticat i, alhora, que arribi al públic".

També agrega que la tecnologia i els mitjans són també importants en aquesta pel·lícula, on res s'escapa al seu ull crític: des de la crisi financera a la manipulació dels mitjans, de com envaeix la televisió el món actual, al poc temps que dura en la gent la preocupació pel que passa, sobretot, quan no els afecta directament.

Però la part favorita ''no d'aquesta, de totes les meves pel·lícules'', diu la directora, també actriu guanyadora de dos premis Óscar, són els personatges, ''i els petits detalls que els connecten, com interactuen i com els seus problemes van confluint com en un tapís, això m'encanta''.

Per això, afageix, aposta per pel·lícules corals.

''El personatge de George és el que més canvia -assenyala la directora-; és envanit, mandrós, superficial, només pensa en si mateix, i està realment perdut, però canvia la seva humanitat en conèixer a Kyle''.

Kyle és Jack O'Connell, un actor britànic, conegut a Espanya per ''Invencible'', la pel·lícula d'Angelina Jolie, qui respon amb un enèrgic ''sí'' a la pregunta de si alguna vegada s'ha sentit menyspreat pels poders fàctics, com li succeeix al seu personatge.

''Li entenc des del primer moment. El que més m'agrada de Kyle és que no ho fa per si mateix, part de la seva desesperació ve del fet que espera un fill. Se sent aïllat, contra la paret, clar que empatizo amb ell. Però crec que quan assegues aqueix menyspreu cap a tu el que ha de provocar-te és desig de superació''.

Kyle és ''l'irat, el frustrat, el que vol respostes, i probablement el més savi de la pel·lícula'', indica Foster, qui opina que la dinàmica entre Clooney i O'Connell és ''el millor del film''.

Elegant i senzilla, amb un afavoridor vestit en seda blanca amb quadrícules en negre, disseny de la filipina Josie Natori, i ''stilettos" d'Armani, Jodie Foster va explicar que el seu vertader nom és Alicia, no Alice, i que va ser culpa dels seus germans que es va quedar per sempre amb el sobrenom de Jodie, per a sorpresa de 0'Connell, la mare de la qual també es diu Alicia.