La contenció pressupostària ha permès a la Universitat de Girona (UdG) tancar l'exercici 2015 amb un romament de tresoreria de 6,5 milions d'euros. El rector, Sergi Bonet, ha anunciat que aquesta suma s'invertirà en dotar de més recursos els grups de recerca; en adaptar l'oferta formativa a les noves demandes i necessitats dels estudiants -la universitat vol fer una aposta progressiva per l'ensenyament semipresencial, sobretot en màsters i postgraus-; en potenciar la inserció laboral dels estudiants i en promoure la internacionalització dels estudis.

Concretament, 5 milions d'euros es destinaran, a partir del proper curs i fins l'any 2017 -any en què finalitza el mandat de Bonet-, a contractar un centenar de professionals que tindran una tasca molt concreta: aconseguir més recursos per als grups de recerca de totes les disciplines, via obtenció de subvencions de la Unió Europea i de l'Estat Espanyol i a través de convenis amb empreses. La mesura serà aprovada avui pel Consell Social de l'entitat, que es reuneix a Girona. La voluntat d'aquesta nova -i ambiciosa- iniciativa, passa per fer possible un objectiu llargament perseguit per la comunitat acadèmica: fer possible la transferència de coneixement dels laboratoris i centres de recerca al teixit econòmic del territori. Els primers contractes, precisa el rector, es podrien començar a signar a partir de desembre. La Universitat busca professionals «amb bagatge» que actuïn de nexe d'unió entre els grups de recerca i les empreses, amb l'objectiu que el coneixement acabin tenint una aplicació pràctica en l'economia real.

El milió i mig d'euros restant es destinarà a potenciar els estudis semipresencials -«prenem com a referència el model de la UOC», diu Bonet molt gràficament-, en fomentar la inserció laboral dels estudiants que cursin els últims cursos dels graus i en potenciar la internacionalització de la universitat, explica Bonet, que ha fet aquest anunci en el decurs de la presentació d'un acord amb Comexi i Tavil, en virtut del qual alumnes de la politècnica podran fer pràctiques en ambdues empreses, en el marc d'una prova pilot que aposta per la formació dual.