Una recerca que ha donat lloc a l´exposició temporal d´estiu del Museu d´Història dels Jueus de Girona ha trobat «indicis» de descendents de familiars del rabí i metge de l´aljama medieval gironina Bonastruc ça Porta al Marroc i als Estats Units.

L´historiador Marc Francesc, treballador del Centre Bonastruc ça Porta, és un dels autors d´una recerca amb l´objectiu de traçar la història de famílies que van viure als calls jueus de Girona, Besalú, Castelló d´Empúries, Tortosa, Palma de Mallorca i Barcelona a l´alta edat mitjana.

«Un dels resultats ha estat la troballa al Marroc i als Estats Units de famílies que mantenen el cognom Bonastruc ça Porta evolucionat a Sesportes», ha explicat l´historiador.

Malgrat que algunes d´aquestes famílies aporten documentació que els acredita com a descendents del cèlebre cabalista gironí, la dificultat de certificar l´autenticitat d´un llinatge tan antic porta els historiadors a curar-se en salut i parlar d´«indicis». Molta gent té interès a dir que pertany a un tan noble llinatge i cal anar amb cura amb les atribucions després de tantes diàspores i tants segles.

Marc Francesc ha dut a terme la recerca conjuntament amb els també historiadors Lídia Donat i Xavier Marcó.

El resultat és l´exposició Llegat: Paisatge humà dels calls, inaugurada ahir, i que es podrà visitar al Museu dels Jueus fins passat l´estiu. L´acte inaugural es va complementar amb un concert de música sefardita a càrrec de Liliana Benveniste.

L'exposició presenta els noms de les principals famílies jueves medievals i identifica sobre un plànol del call gironí medieval les cases de quatre destacats cognoms de l´època: Ravaya, Aninay, Del Portal (o Desportal) i Caravida. El plànol l´ha dibuixat l´investigador de la UdG Jordi Sagrera.

Segons els organitzadors de l´exposició, les famílies, cognoms i persones relacionades amb el passat jueu de les ciutats constitueixen el seu llegat immaterial, que va més enllà del llegat físic i monumental que també tenen aquestes localitats, i que «queda ben representat en aquesta exposició a través de fotografies i vídeos».

Així mateix s´ha aconseguit resseguir l´evolució d´alguns cognoms, en altres casos se´n perd el rastre i s´esfumen en el pou de la història.