Professionals de l'edició de diversos països i estudiants universitaris reflexionaran sobre el paper del llibre i la lectura els dies 6, 7, i 8 de juliol en el primer Fòrum Edita Barcelona. Aquesta trobada del sector editorial és una iniciativa del Gremi d'Editors de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) -per mitjà del Màster en Edició de la UPF Barcelona School of Management-, que se celebrarà sota el paraigua de les activitats de Barcelona com a Ciutat Literària de la Unesco. El Fòrum, de periodicitat anual, reflexionarà sobre les estratègies i la renovació en el món del llibre, i explorarà com establir vincles entre les ciutats literàries de la Unesco.

El Fòrum Edita Barcelona serà, segons informen els seus impulsors, una trobada anual internacional d'editors que vol servir de plataforma regular per debatre els principals reptes del sector, fomentar l'intercanvi d'idees i la relació entre professionals de l'àmbit editorial, així com consolidar el paper de Barcelona com a capital internacional del llibre i de l'edició, després de la seva designació com a Ciutat de la Literatura Unesco.

Al mateix temps la trobada reunirà estudiants universitaris, «que en el futur més immediat seran els que jugaran també un paper clau en el desenvolupament del sector editorial». La primera edició està codirigida per Javier Aparicio Maydeu (director del Màster en Edició de la UPF Barcelona School of Management), Patrici Tixis Padrosa (president del Gremi d'Editors de Catalunya) i pel periodista i escriptor Sergio Vila-Sanjuán.

El Fòrum tindrà la seva obertura oficial el 6 de juliol al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, amb una conferència del president de Grupo Planeta, José Creuheras, i els debats i les taules rodones es realitzaran el 7 i el 8 de juliol a les aules de la UPF Barcelona School of Management de la Universitat Pompeu Fabra amb la presència d'una trentena de ponents.

La primera sessió que se celebrarà a l'endemà, dia 7 de juliol, s'inaugurarà amb un diàleg entre Richard Charkin, director de l'editorial Bloomsbury i el president de l'Associació Internacional d'Editors (IPA) i Daniel Fernández, director general d'Edhasa i president de la Federación de Gremios de Editores de España on intercanviaran els seus punts de vista sobre els principals poblemes del mon editorial avui, el futur de l'edició i la resposta als canvis d'hàbits de consum dels lectors.