Importants vestigis de la Dertosa romana, particularment un tram de muralla de 40 metres de longitud per 3 d'altura, datat al segle VI dC, han emergit els últims dies a la superfície fruit de les excavacions que s'han fet davant la catedral de Tortosa. Les excavacions s'han realitzat al solar situat entre el carrer Croera i l'avinguda Felip Pedrell, que separa la Catedral de Tortosa del riu Ebre, i que ha dut a terme l'empresa IBER, derivada de la Universitat Rovira i Virgili (URV), per encàrrec de l'Ajuntament de Tortosa.

Els experts donaven per segura l'existència de restes arqueològiques d'envergadura, tal com acredita l'aparició de fortificacions medievals (s. XIV i XV) i construccions datades durant l'ocupació musulmana, però la troballa d'un important tram de muralla romana ha estat qualificat d'«extraordinari» pel director del projecte arqueològic, el doctor Jordi Diloli. Es tracta de la primera troballa d'entitat a la ciutat corresponent a aquest període històric.

El verdaderament rellevant, segons els arqueòlegs d'IBER, és el bon estat de conservació i la magnitud de la muralla romana de la ciutat d'època trigoantiga (segle VI dc), suposadament situada sobre una anterior, que seguiria el mateix traçat que l'exhumada.