La fotògrafa gironina Marina Calahorra participa al festival Visa Off de Perpinyà amb «Mentawai, progrés o retrocés?». L´exposició, que es va poder veure al claustre de la Diputació, mostra els canvis a què es veu obligada una tribu indígena d´Indonèsia

Sap que hi ha un cràter a Mart que es diu Calahorra?

Un cràter a Mart? Jo només sabia que es diu Calahorra un poble de La Rioja, que és el que surt a Google si poso el meu cognom. Deu ser que això del cràter encara no ha arribat a Google.

Viatjaria a Mart, ara que ho sap?

Doncs sí. Jo viatjaria a qualsevol lloc, i si puc fer fotos a Mart i tot, sense dubtar-ho.

Què porta una jove gironina fins a una tribu de la qual la gent ni tan sols ha sentit a parlar?

La curiositat innata. Més que innata, diria que ja la tenia abans de néixer. Aquesta curiositat em va empènyer a anar-hi, i més encara sabent que era un tema que no interessava a ningú. Si hi ha un lloc o una situació que no interessen a ningú, això vol dir que a mi m´interessen, vaig a contracorrent. Espero que no em passi com el gat, per ser massa curiosa (riu).

D´acord, però per això primer ha de saber de la seva existència.

Ho vaig saber a través d´una companya, també fotògrafa, que viu a Indonèsia. De fet, vam anar-hi juntes.

Què va aprendre, dels mentawai?

El mateix que a la majoria de viatges que faig: a no donar tant valor a coses a les quals aquí, a casa nostra, sobrevalorem. Aquella gent és més feliç que nosaltres sense tantes tonteries com les que tenim aquí.

I què la va sorprendre?

Tot. D´ells em va sorprendre tot. És un món completament diferent del que veiem dia a dia. Des de l´aparença física fins als costums, tot em va sorprendre. I tot en positiu.

A la mostra destaca el perill que corre aquella civilització.

Per desgràcia, sí. En nom del progrés, és a dir d´interessos econòmics, els fan canviar la seva forma de vida. No crec que els quedi gaire temps.

La veig encisada per la vida «salvatge».

No m´importaria viure un temps com ells. Potser no per sempre, ja que trobaria a faltar tot allò al que ja estic acostumada.

Creu que és progrés, allò a què s´està abocant els mentawai?

Què és progrés i què és retrocés? Aquesta és la qüestió. Allò que a alguns els sembla bo, a d´altres els sembla dolent. El mateix fet pot provocar reaccions contradictòries a gent diferent.