Convertir la riba del Ter en un passeig d'instal·lacions artístiques el tram que va del pont de França fins darrere de l'hospital Josep Trueta és el repte que s'ha plantejat la 5ena edició del festival d'art urbà Milestone, que aquest any se celebrarà del 9 al 17 de setembre i tindrà com a convidats artistes de la talla de Pelucas, Nuria Mora, Eltono -considerat el grafiter més important de França-, 3ttman, Nano 4814, Anna Taratiel, Spy i Luce.

El festival ocuparà com cada any algunes parets de Girona que s'oferiran com un llençol en blanc als artistes perquè plasmin les seves creacions de gran format. En aquest sentit, es continuarà completant la Sotavies Urban Gallery, però la principal innovació consistirà a anar més enllà de la pintura per introduir la instal·lació artística en el que s'ha batejat com a Projecte de la Riba.

Las proposta, desenvolupada per l'estudi d'arquitectura del paisatge EMF en col·laboració amb l'Ajuntament, pretén crear una trama de camins «naturbans» al voltant de la ciutat, començant aquest setembre amb una intervenció a les ribes del Ter amb les intervencions dels artistes Eltono i Nuria Mora.

Els dos artistes, fundadors del mític col·lectiu L'Equip Plàstic, tornaran a treballar junts després d'anys per crear un seguit d'instal·lacions cinètiques que es mouran amb la força del curs d'aigua al llarg del passeig que recorre la riba esquerra del Ter.

El pensament de Benjamin

D'altra banda, el festival Milestone tindrà un segon repte, aquest de caràcter teòric. Es tracta d'obrir un debat sobre el concepte d'«aura en l'obra d'art» i per aconseguir-ho s'ha convidat experts com Perejaume, Ignacio Castro Rey, Anna Quintanas, Joan Vergés i Oriol Leira. El debat tindrà lloc el 17 de setembre al Centre Cultural La Mercè i partirà de la idea de Walter Benjamin que la mercantilització i reproductivitat de l'obra d'art va matar l'ànima o l'àurea que acompanyava cadascuna de les peces quan eren originals i úniques.

D'altra banda, l'artista Luce exhibirà una instal·lació al pavelló municipal de la població de Sarrià de Ter, Nano4814 pintarà la paret d'un dels edificis de la plaça d'Espanya, i Anna Taratiel intervindrà al Campus Científic de la Universitat de Girona en un homenatge precisament dedicat a Walter Benjamin.

La plaça Catalunya tindrà una cascada artificial creada pel veterà SpY.

El regidor Carles Ribas, els codirectors del festival Nacho Moltó i Xavier Masó, i l'arquitecte paisatgista Martí Franch, van participar ahir a la roda de premsa del cinquè Milestone, que segons Ribas ha de ser «agosarat i provocatiu». El regidor defensa l'art contemporani com un «avanç social».