Experts de la Universitat de Canterbury a Nova Zelanda van anunciar ahir que han aconseguit restaurar el primer enregistrament musical realitzat amb un ordinador de la qual es té coneixement: va ser fa 65 anys i es va gravar l'himne britànic, una cançó de bressol i el número u en vendes In the Mood, de Glenn Miller. La BBC, el servei públic de ràdio, televisió i internet del Regne Unit, va realitzar el registre el 1951 amb l'ordinador creat pel matemàtic britànic Alan Turing (1912-1954), considerat un dels pares de la ciència de la computació.

«Ara podem tornar a escoltar el veritable so d'aquest ordinador ancestral per primera vegada en més de mig segle», va destacar en una nota de premsa el responsable del projecte, el professor Jack Copeland, de la Universitat de Canterbury, situada a la ciutat neozelandesa de Christchurch. «Ha estat meravellós quan vam poder sentir per primera vegada el veritable so de l'ordinador de Turing», va manifestar Copeland, autor de la biografia Turing, Pioneer of the Information Age (2014).

«Avui tot el que queda d'aquella sessió de gravació és un disc d'acetat de 12 polzades fet per tècnics de la BBC. L'ordinador fa temps que es va desballestar en peces, així que aquest enregistrament és l'única finestra per a aquell moment històric», va assenyalar el professor. Copeland va treballar amb l'ajuda del compositor Jason Long, alumne de Canterbury, per superar les dificultats que presentava desxifrar el disc d'acetat i descobrir l'himne britànic, la cançó de bressol Baa Baa Black Sheep i l'èxit de Glenn Miller In the Mood.