Carolina López va dir dimarts a Mèxic que no assumeix el paper de «vídua» de l'escriptor xilè Roberto Bolaño (1953-2003), concepte que veu com un «estereotip que ven, però no és real».

Tot el tema de les vídues és (...) un estereotip bastant masclista», va assegurar «amb franquesa» López en la roda de premsa celebrada en la Fira Internacional del Llibre (FIL) de Guadalajara, en la qual es va presentar El espíritu de la ciencia ficción, novel·la pòstuma de l'escriptor, la història d'uns adolescents redactada l'any 1984 a Blanes i ambientada a la Ciutat de Mèxic.El espíritu de la ciencia ficción

Casada amb Bolaño fins que aquest va morir als 50 anys d'edat d'una insuficiència hepàtica a Barcelona, López va assenyalar: «Jo no m'assumeixo com a vídua, sóc una dona treballadora, segueixo mantenint la meva professió i paral·lelament faig la feina de mantenir el llegat d'en Roberto».

Una feina amb la qual s'enfronta a les 14.000 pàgines que componen l'arxiu de l'escriptor, i que qualifica com a «important», activitat en la qual posa tot el seu «esforç i respecte».

«No exerceixo de vídua, tampoc vaig exercir com a 'senyora de' (...) no té cap sentit», va argumentar. Sobre les comparacions que alguns fan entre ella i María Kodama, vídua de Jorge Luis Borges, López va dir que hi ha un «estereotip» que es forja al voltant de les cònjuges dels escriptors morts.

Així mateix, la catalana va comentar que Kodama és «una senyora que ha fet una obra excel·lent amb l'obra de Borges», que ha dedicat la seva vida «a protegir» els seus escrits i, per tant, que la comparin amb ella és «un orgull».