El festival d'art independent Pepe Sales de Girona ha trobat aquest any en la figura de Jean Genet, escriptor format a la presó i als baixos fons, l'exemple apropiat per continuar la missió de defensar la cultura lliure de les tiranies de la indústria cultural i de les institucions.

Fins a 150 artistes de les més diverses disciplines oferiran del 26 de gener al 7 de febrer activitats inspirades en la vida i obra de Jean Genet, l'autor de Les criades. Entre les activitats hi ha exposicions, cinema, pensament, instal·lacions, performances, música dansa o poesia. Tot plegat en escenaris com el Centre Cultural La Mercè de Girona, el restaurant La Penyora -ànima del festival-, o el cinema Truffaut.

Precisament, La Penyora canviarà les taules parades per convertir-se en escenari de la representació teatral de Les Criades, potser el títol més famós del Genet dramaturg, aquest proper divendres dia 27 (19 h), amb Elisenda Bautista i Meritxell Sabaté, sota la direcció de Genoveva Pellicer.

Un dia abans, dijous (20 h), La Mercè acollirà l'obertura i vernissatge del festival amb la inauguració de l'exposició col·lectiva Diari del lladre: Les Carolines, consistent en la manipulació d'urinaris de ceràmica, un acte que es complementarà amb dansa, música i poesia.

Fins i tot el Canal 33 de Televisió de Catalunya celebrarà un tribut a Genet amb la reemissió, dissabte 28 (22.45h) del documental Pobres pobres que us donguin pel cul, un film de Lulú Martorell dedicat a Pepe Sales, inclòs a la programació del festival.

Diumenge serà el dia dedicat al cinema basat en obres de Genet o en homenatge a l'escriptor francès. El Truffaut (20 h) projectarà tres pel·lícules: Genet al Raval, Un chant d'amour i Querelles de Brest, aquesta de R. Fassbinder.

Conferències, arts escèniques i un festival de curtmetratges completen una programació presentada ahir a La Penyora en un acte amb presència del regidor Carles Ribas, que va considerar «necessari» el festival Pepe Sales per la singular proposta intel·lectual que aporta a la ciutat, i va comprometre's a continuar des de l'Ajuntament donant-li suport.

Lluís Llamas i Consol Ribas van presentar un festival que tindrà entre els presentadors l'exllibreter Guillem Terribas.

Genet va viure des de ben petit el món de la delinqüència i es va moure també entre la marginació i la prostitució, unes vivències que va incorporar en els seus textos amb escenes carregades de sexualitat i marcades també per la seva condició d'homosexual. La seva obra va ser reconeguda i va despertar l'interès de figures com Jean-Paul Sartre. El festival ha homenatjat en anteriors edicions Miquel Bauçà, Pedro Casariego o Santa Teresa de Jesús.