El cineasta francopolonès Roman Polanski va tornar ahir a Canes, terreny conegut i conquerit, amb D'après une histoire vraie, un thriller protagonitzat per la seva parella, Emmanuelle Seigner, i per Eva Green, que va convèncer en la seva projecció, fora de competició. El seu relat d'una novel·lista esgotada i falta d'inspiració després de l'èxit de la seva última obra, que entaula una relació cada vegada més tòxica amb una admiradora i també escriptora que treballa de «negre» en el sector, està basada en la novel·la homònima de Delphine de Vigan.

Quatre anys després de La Venus à la fourrure, que li va valer el César a la millor direcció i la seva selecció a Canes en competició, el realitzador es va deixar seduir per aquesta adaptació pel suspens del relat i la possibilitat de posar per primera vegada, segons va explicar en roda de premsa, dues dones enfrontades com a protagonistes. L'aposta de la novel·lista de la seva cinta (Seigner) per la ficció o no com a argument de la seva següent novel·la és un dels focus principals de conflicte amb el seu antagonista (Green).

Lynne Ramsay, la sorpresa

D'altra banda, en l'última jornada abans de l'entrega de premis, que tindrà lloc aquest vespre, la realitzadora escocesa Lynne Ramsay i l'actor Joaquin Phoenix van revolucionar el festival amb la intensa, brutal i brillant You were really never here, l'última projecció de la competició oficial. Es tracta d'una història violenta i molt directa que en menys d'una hora i mitja aclapara a l'espectador, al qual no deixa indiferent. Un film «breu, curt i intens», com va ressaltar en roda de premsa Ramsay, que va assegurar somrient que «no volia avorrir el públic de Canes».

Dinou films busquen avui fer-se amb la Palma d'Or, amb una clara divisió entre el cinema que prima el contingut o el que aposta per l'estil: la francesa 120 battements par minute és la favorita del primer cas i la nord-americana Good time en el segon. Després de dues intenses setmanes de cinema de qualitat i sense que cap títol que hagi concitat la unanimitat de públic i crítica, les apostes es multipliquen, però l'última paraula és del jurat, presidit per Pedro Almodóvar, i format per Maren Ade, Jessica Chastain, Fan Bingbing, Park Chan-wook, Paolo Sorrentino i Will Smith.