Un homenatge del coreògraf Gil Roman al desaparegut Maurice Béjart va servir ahir a la nit per inaugurar la 31 edició del Festival de Peralada, que confirma amb aquesta aposta que la dansa és un de les disciplines destacades de la seva programació.

La música al llarg de tota la vetllada ha estat protagonista també a través d'un atrevit recorregut basat en percussió, efectes, sons hindús i fins i tot tradicionals del Txad.

Per a l'homenatge de Gil Roman a Béjart, el francès s'ha inspirat en les cartes personals que li va enviar el seu mestre i a les quals dóna resposta ara en forma de dansa.

"t'M et variations" és la coreografia amb la qual Roman es comunica amb Maurice Béjart, al que li explica tot el succeït durant la seva absència, i amb la qual es va obrir el programa d'ahir a la nit.

Abans de l'actuació, la família Suqué - Mateu va oferir la tradicional recepció inaugural. Hi havia confirmada la presència del nou conseller de Cultura, Lluís Puig; l'expresident de la Generalitat Artur Mas; el delegat del Govern espanyol, Enric Millor, i moltes altres personalitats en una de les vetllades socials de l'estiu.

"Una declaració d'intencions"

El director del Festival de Peralada, Oriol Aguilà, ha explicat després de la inauguració d'aquest dijous a càrrec del Ballet Béjart Lausanne, que obrir amb dansa és "una declaració d'intencions".

En declaracions a Efe, Aguilà ha recordat que la clausura s'emmarca en la mateixa disciplina artística amb l'actuació prevista d'Acosta Dansa i que, en l'equador de la cita, el torn serà pel Malandain Ballet Biarritz.

"La dansa és protagonista essencial del festival", ha assenyalat el director, qui ha explicat que tradicionalment existeix un públic fidel a aquesta cita i interessat en aquest tipus de propostes que espera "amb ganes" viure nits com la d'aquest dijous.

Oriol Aguilà ha subratllat de totes maneres que Peralada compta amb una sèrie d'al·licients com els jardins en els quals se situa, el castell que ho presideix, l'oferta gastronòmica "i, a més, hi ha una programació artística de qualitat".

Aguilà ha precisat també que l'organització, després de les celebracions de la 30 edició, es pren la 31 "com l'inici de la quarta dècada, així que la hi crida la 30 més 1".

Respecte al moment cim d'aquest any, el director admet que serà el de posar en escena l'òpera 'Madama Butterfly', "perquè Peralada és un festival de referència dins de la lírica".

L'obra de Puccini es traslladarà en aquest cas al moment històric de la Segona Guerra Mundial, una atreviment que destaca Oriol Aguilà, qui no obstant això ho fa també amb altres actuacions previstes com la de Juliette Binoche.

Sobre aquest tema, Aguilà admet que el festival té una certa "mirada francòfona" per la seva proximitat a França, des d'on Peralada dóna a conèixer no solament la seva oferta artística anual, sinó també "a Dalí, el paisatge o els estels Michelín que presideixen tot aquest territori".