Un Sant Jordi sense benedicció de les roses al Pati de Carruatges, sense missa a la Capella del sant patró i, el més important, sense Govern. Aquest és el context amb què el Palau de la Generalitat va obrir les portes ahir a tots aquells que van voler visitar el palau, un dels pocs edificis d'origen medieval que hi ha a Europa que roman com a seu d'un govern i alhora de la institució que el va fer construir.

Una diada gens convencional com a conseqüència de l'aplicació, el 27 d'octubre de 2017, de l'article 155 de la Constitució espanyola. Amb l'absència de les autoritats i càrrecs institucionals, el protagonisme va recaure en els visitants que van entrar al Palau de la Generalitat, els quals van visitar estances com la Galeria Gòtica, el Pati dels Tarongers o el Saló de Sant Jordi.

Les tanques que protegeixen l'entrada del Palau de la Generalitat per la plaça de Sant Jaume es van convertir en un improvisat altar en què la gent va anar deixant roses, especialment grogues. Ja dins el Palau, un altre dels punts on es van veure moltes roses grogues és a la font de Sant Jordi que presideix l'emblemàtic Pati dels Tarongers. També hi havia una capsa per dipositar roses en un racó de la Sala Tarradellas.

És en aquest indret on es duia a terme, cada dimarts, la reunió del Consell del Govern, que no se celebra des de l'octubre passat.

Al Saló Sant Jordi, majestuós espai que acull els actes institucionals de més rellevància i solemnitat, es van deixar diversos llibres per tal que els visitants deixessin les seves impressions i reflexions de la visita. «Són temps difícils, però Sant Jordi segueix sent un dia important», va indicar Anna Mir, qui va qualificar la visita com una manera de «carregar les bateria d'energia positiva» per tal d'encarar la situació política actual.

Amb més de 600 anys d'història, el Palau de la Generalitat està farcit d'elements al·legòrics al patró de Catalunya; des d'escultures fins a pintures, passant per tapissos o relleus.

El 155 ha fet que hagin desaparegut també del programa d'actes institucionals -presidits pel cap del Govern català-, la recepció de l'hereu i la pubilla, així com la del Gremi de Flequers de Catalunya. Hi constaven, en canvi, una actuació a la basílica de la Catedral del Cor de Cambra Francesc Valls i una ballada de sardanes a la plaça de Sant Jaume.

Es dona el cas que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria, es troba ahir a la capital catalana, per participar en un acte organitzat ahir el vespre per Societat Civil Catalana.

D'altra banda, el President Carles Puigdemont va felicitar ahir l'exconseller Jordi Turull, Jordi Sànchez i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, pel seu sant en el dia de Sant Jordi.

«Guanyarem la vostra llibertat i, amb ella, la de tot el país», va reivindicar Puigdemont en una piulada a Twitter.

«Felicidades @jorditurull, @jordialapreso y @jcuixart, guanyarem la vostra llibertat i, amb ella, la de tot el país. #SantJordi2018 #FreeCatalanPoliticalPrisoners», i adjunta una fotografia d'una escultura de Sant Jordi.

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, va considerar que «el dia de Sant Jordi» és un «dia apolític» i també «de tots els catalans», va dir.

D'altra banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va tenir «record especial» al president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en l'esmorzar amb escriptors que va organitzar l'Ajuntament de Barcelona. Segons Colau, Cuixart és el president d'una entitat molt «estimada» a la ciutat i que es dedica a una tasca «tan perillosa com defensar i estimar la llengua i la cultura» catalana, va dir no sense ironia.

A més, aquest 23 d'abril és el primer Sant Jordi després dels atemptats que va viure La Rambla el 17 d'agost i per això l'alcaldessa va demanar que «la sang del drac» que hi va haver durant l'atropellament massiu «es converteixi en milers de roses» al llarg de la jornada d'ahir.