Els primers visitants van entrar ahir al matí al D'Or Museum de la muntanya de Sant Julià de Ramis i van poder passejar per les les inacabables sales i passadissos plenes d´exposicions que, en paraules de la directora del museu, Gemma López, «donen la benvinguda al món de les joies» i ofereixen «una introducció a les arts de l'orfebreria i la gemmologia».

El D'Or Museum obrirà cada dia a l'estiu de 10 a 18 hores i, ahir excepcionalment, va oferir entrada gratuïta per compensar un visitant que aquests primers dies troba encara detalls de les instal·lacions pendents d´enllestir. La tarifa d'accés serà de 10 euros, amb els habituals descomptes i gratuïtat per als infants.

Annex al museu es troba el restaurant, batejat amb el mateix nom, D'Or Museum, els fogons del qual fumejaven ahir poques hores abans de rebre els primers comensals. Aquest restaurant serveix menús a 15 euros amb una oferta gastronòmica que, sota la marca de Jordi Cruz, porten a terme Sento Cuartiella i Iñaki Aldrey, amb un equip de cuiners i cambrers.

Gemma López va acompa­nyar el Diari de Girona en un recorregut inaugural per les instal·lacions d'un museu i d'un restaurant que també ofereixen l'espectacle de la intervenció dels arquitectes Josep Fuses i Joan Maria Viader en una fortalesa militar del segle XIX, i l'espectacle de la natura que atrapa la mirada cap a les vistes a vol d´ocell sobre el pla de Campdorà. L´equipament es troba situat al punt més elevat de la muntanya dels Sants Metges, també dita muntanya de Sant Julià, un indret geogràficament privilegiat que ja va servir a ibers i romans per establir-s'hi i defensar-se. Àmplies àrees d´aparcament esperen cotxes i autobusos.

Les sales del d'Or Museum dedicades a Elsa Peretti, Amador Braojos, Octavi Sardà i, entre altres, Rosa Bisbe, se sumen a les sales temporals dedicades a Apel·les Fenosa, un artista que va ser amic de Picasso i amant de Coco Chanel, com es documenta aquí, i l´espai Josep Maria Subirachs, autor de bona part de l'escultura de la Sagrada Família de Barcelona.

Algunes de les sales exhibeixen teteres, gerres i altres utensilis de luxe fruit d´una producció d´orfebres que té un origen antic i a la qual es vol retre homenatge perquè avui s´està perdent.

També hi ha sales amb una gran diversitat de pedres precioses tallades en capricioses formes. Algunes d´aquestes peces són originals, altres rèpliques de joies mítiques de la història de la gemmologia.

Tot això només és una part d'un conjunt faraònic batejat amb el nom de La Fortalesa que, en un termini estimat d'uns 15 dies, inaugurarà també el Sants Metges Hotel, de 5 estrelles i 15 habitacions, amb un segon restaurant, l'Atempo, més exclusiu, amb menú a 145 euros, maridatge a part, també sota la batuta del xef Jordi Cruz i del grup hoteler ABaC Group.

La Fortalesa, que més endavant oferirà tallers i residències per a artistes, també té l'anomenat espai Quim Hereu, de pròxima obertura, a la qual s'accedirà en visita concertada i pagant una tarifa a part.

L'equipament té una immensa sala oval coneguda com La Cúpula que s'ofereix per a esdeveniments d'empresa, casaments i tot tipus d'actes corporatius i socials que es vulguin celebrar en aquest indret tan singular.

El projecte de La Fortalesa va començar a gestar-se fa 16 anys i els impulsors són Ramon López i Rafel Carbonell, socis des de fa més de 50 anys de l'empresa de joieria industrial barcelonina d'Or Joiers, que produeixen alguns dels dissenys d'Elsa Peretti per a la marca Tiffany.

Així és La Fortalesa, el museu d'art i hotel de luxe al castell de Sant Julià de Ramis

Així és La Fortalesa, el museu d'art i hotel de luxe al castell de Sant Julià de Ramis