El festival de balls tradicionals Ésdansa va presentar ahir a La Caldera, a Barcelona, la seva 36 edició, que reunirà al municipi garrotxí de les Preses formacions i grups de dansa de tot el món, i tindrà d'invitats d'honor Indonèsia i Mongòlia, les danses dels quals són Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Jordi Fosas, director del festival que se celebrarà la setmana del 20 al 26 d'agost, ha indicat que s'exhibiran el Biyelgee, la dansa tradicional mongola, i la centenària Dansa de les Mil Mans d'Indonèsia que, per «fer-la pública», es proposen «buscar 500 voluntaris per ballar-la completa».

La programació inclou altres mostres de danses folklòriques tradicionals de Xile, la República Turca del Nord de Xipre o El Salvador, a més de grups nacionals com Esbart Sant Martí de Barcelona, La Lira Ampostina o La Factoria Mascaró.

Un dels eixos que el festival busca consolidar és el diàleg que s'estableix entre la dansa i la música, cosa que ofereix l'oportunitat de descobrir propostes en comú entre companyies pertanyents als dos móns, com l'espectacle inaugural Contr@band@, que uneix música de banda amb ball tradicional.

De la mateixa manera, l'organització desitja seguir treballant en la formació de joves durant el festival «després de la magnífica acollida de l'Ésdansa'T Jove l'any passat», diu Fosas sobre el grup de treball de joves al Campus Ésdansa, que continuarà aquest any amb un taller impartit per Factoria Mascaró.

Marta Vilalta, directora general de Joventut de la Generalitat,creu que des del festival i les institucions s'apel·la els joves a «no ser només espectadors o participants, sinó també a ser voluntaris actius», i felicita l'organització per acostar la cultura al públic jove.

D'altra banda, El Laboratori, l'espai d'experimentació creat l'any passat, continuarà la seva labor en forma de residència per a artistes, invitant a aquest any a Toni Jodar i Beatriu Daniel.