La Universitat de Girona (UdG) celebrarà la 23a edició de la Setmana de la Ciència que organitza cada any la Fundació Catalana per a la Recerca i la Investigació. Del 9 al 18 de novembre, es programaran activitats de divulgació científica arreu del territori català: jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs i tallers científics, entre d´altres. Els temes centrals es dediquen al Patrimoni Cultural.

A la UdG es proposen desenes d´activitats, com ara l´exposició Pompeu Fabra: Una llengua completa, un seminari sobre els aspecte mèdics de les drogues, una taula rodona sobre intel·ligència artificial i computació quàntica aplicades a la química, visites guiades al Centre d´Investigació en Robòtica Submarina (CIRS), un cicle de conferències sobre les descobertes que s´han fet des del Departament de Biologia de la UdG i un altre cicle de conferències que tractarà dels efectes ambientals sobre la salut.

Els temes centrals de la Setmana de la Ciència d´aquest any estan dedicats al patrimoni cultural, amb motiu de l´Any Europeu del Patrimoni Cultural que promou la Unió Europea; a la figura i l´obra de Pompeu Fabra, en els 150 anys del naixement d´aquest lingüista i gramàtic català; i, a la figura del prestigiós físic nord-americà Richard Feynman, quan se celebra el centenari del seu naixement.

Ciència als instituts

Amb l´objectiu fonamental de despertar i potenciar l'interès dels més joves vers la ciència i la tecnologia, la FCRi organitza també l´activitat "La ciència en primera persona" que consisteix en xerrades-col·loquis a càrrec de persones dedicades a la investigació.

Els científics aproximaran la seva tasca a estudiants de 4t d'ESO i Batxillerat, tant des del vessant científic com des de l´humà. Investigadors i investigadores de la Universitat de Girona hi participaran explicant la seva recerca a centres de secundària de la comarca del Gironès: institut de Vilablareix, institut de Celrà, instituts Vallvera i Salvador Espriu de Salt, institut de Llagostera, institut Vall de Llémena de Sant Gregori, institut Miquela de Bescanó i els instituts Ermessenda, Vicens Vives, Sobrequés, Montilivi i Narcís Xifra de la ciutat de Girona.