El director d'arts escèniques Àlex Rigola impacta emocionalment amb el muntatge Macho Man, que es podrà veure a partir d'aquest divendres al Teatre Municipal de Girona, i després farà gira i també farà estada al febrer i al març als Teatros del Canal de Madrid, coproductors de l'obra amb el Festival Temporada Alta i la productora Heartbreak.

Rigola va definir ahir en roda de premsa Macho Man com una «instal·lació d'arts escèniques» en què el públic es dividirà en grups de sis persones que entraran cada vuit minuts per seguir un itinerari. Unes audioguies indicaran el recorregut per un muntatge en què es busca interaccionar amb els espectadors i que intentin posar-se a la pell de les víctimes d'aquest tipus de violència. L'entrada costa 22 euros.

El director va assegurar que han «deixat fora material molt bèstia» com la gravació real al telèfon d'emergències d'una nena que demana auxili mentre la seva mare mor a mans del seu xicot, però, tot i això s'han trobat situacions en què la gent surt «colpida» de la visita a la instal·lació, com una dona de 78 anys que, després del recorregut, va confessar per primera vegada que als 10 anys d'edat va patir una violació.

Macho Man és una instal·lació que està muntada al Saló de Descans del Teatre Municipal de Girona, que ha quedat completament ocupada pels diferents plafons, estances i escales per on transitaran milers d'espectadors.

Una experiència incòmoda

La primera sala presenta un vídeo introductori que ajuda a posar en context els orígens de la violència masclista, una petita dosi que serveix per començar a entrar dins de la intensa experiència que suposa Macho Man. Una experiència que cada vegada resulta més incòmoda perquè et permet veure una realitat amagada per nosaltres mateixos, tapada pel dia a dia, oblidada voluntàriament.

Rigola va assegurar que no van ser capaços de preveure «els cops que dona» el muntatge després d'escoltar de primera mà algunes víctimes que han patit violència masclista, llegir algunes sentències judicials i veure com s'intenta culpar la víctima d'uns fets que ben poc tenen a veure amb ella.

Un dels moments més intensos és veure quins efectes té aquest tipus de violència en el marc familiar i descobrir que els nens són més conscients del que podem creure.

La Carme Parramon va ser ahir una de les primeres persones que han pogut veure aquest muntatge abans de l'estrena. Va assegurar que en un moment determinat va haver de sortir de l'espai per l'impacte que li va provocar sentir alguns testimonis.

Una altra de les espectadores va afirmar que el fet que sigui un muntatge de petit format i que «ho vegis tan a prop», comporta que hi hagi una implicació emocional més forta per part del públic amb les històries que algunes víctimes de violència masclista expliquen.

De tota manera, les dues dones van sortir satisfetes del muntatge, tot i que no s'esperaven «gens» aquest tipus de xoc emocional amb Macho Man.

La Carme, a més, va assegurar que li va servir per veure que «algunes coses estan canviant» però que «cal parlar-ne» per poder evitar futures situacions de violència masclista.

Rigola, per la seva part, va explicar que per preparar Macho Man van contactar amb un conjunt d'experts en la matèria de violència masclista que els va assessorar sobre el muntatge. El director va detallar que l'equip assessor els proporcionava «textos, estadístiques, notícies» i més contingut mentre que l'equip artístic buscava «diferents maneres d'abordar la violència masclista en àmbits completament diferents».

En aquest sentit, Rigola va afirmar que part del que es pot escoltar i veure al muntatge «ho llegim cada dia» als diaris, però que la societat té «la capacitat perversa de passar pàgina per no sentir-se responsable».

Per això en aquesta instal·lació escènica intenta ajuntar totes les notícies per fer veure «la realitat». El director va descartar el «material més bèstia» perquè en escoltar-lo van veure que el xoc emocional era massa important i impedia continuar el «viatge» per la instal·lació de teatre documental.

Macho Man és un espectacle que va dirigit a dones, però especialment a homes perquè també vegin que hi ha petites accions en el dia a dia que poden convertir-se en actituds masclistes.

Molta feina per fer

Rigola va detallar que «hi ha una sala que m'interpel·la molt directament» perquè descobreix que encara hi ha molta feina per fer a l'hora d'evitar situacions de violència masclista.

Macho Man es podrà veure a partir d'aquest divendres 16 de novembre i fins el dissabte 24. Entre setmana també es faran passis per als alumnes de Batxillerat dels instituts de Girona i Salt.

El director del festival Temporada Alta, Salvador Sunyer, va afirmar que a Macho Man «hi ha material útil i necessari per a l'alumnat jove» i per això han convidat els instituts perquè vegin i reflexionin sobre les situacions que el muntatge els presenta. De tota manera, el limiten a Batxillerat perquè és un muntatge per a persones majors de 15 anys per la duresa d'alguns moments.