La biblioteca del castell de Peralada va acollir ahir la presentació de Viatgers, una nova guia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», que edita la Diputació juntament amb l'Obra Social La Caixa.

Aquest nou títol el firma el llicenciat en Història Manuel Moreno, que ha compilat un bon nombre de relats de viatgers forans que van deixar testimoni del seu pas per les comarques gironines entre la segona meitat del segle XV i finals del XIX.

La privilegiada situació geogràfica de les terres de Girona les va convertir en un lloc de pas. En aquest llibre es recopilen les referències gironines de prop d'un centenar de nobles, diplomàtics, militars, religiosos o escriptors. La major part d'aquests viatgers van fer el seu periple per via terrestre, especialment a través del camí ral que unia la península Ibèrica amb la resta d'Europa. Però aquests viatgers també van esmentar altres rutes per on van transitar, com ara el camí costaner de Blanes a Banyuls, el de Girona a Sant Feliu de Guíxols, el de Girona a Vic o a Banyoles i Besalú, el de Figueres a Olot o a Roses i el d'Olot a Puigcerdà. A banda de les rutes terrestres, també esmenten els ports gironins que van visitar: Cadaqués, Roses, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Blanes.

La presentació va anar a càrrec de l'alcalde de Peralada, Pere Torrent; el director de Banca d'Institucions de CaixaBank a Girona, Rafel Noguer; la directora de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», Rosa Maria Gil; la historiadora de l'art Inés Padrosa, i l'autor del llibre, Manuel Moreno, que va residir a Figueres fins al 2016 i ara viu a Sòria.