El director, guionista i productor de cinema Pere Portabella (Figueres, 1929) va recollir ahir la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de Barcelona al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona en un acte presidit per l'alcaldessa, Ada Colau, que va destacar el seu cinema com una «eina de transformació política».

Precisament Portabella va fer referència a la situació política actual després de recollir el guardó. «Darrere el qüestionament d'un referèndum hi ha un paternalisme insuportable», va dir Portabella, i va qualificar la situació dels líders presos o «exiliats» com un «xoc emocional insostenible».

Portabella és considerat una figura «clau» en la història del cinema català i un «referent» per entendre la cultura catalana de la segona meitat del segle XX.

Colau va explicar que el ple del Consell Municipal del 18 de desembre li va atorgar aquesta distinció per la seva trajectòria professional, el seu compromís cívic, polític i cultural i per la seva contribució al cinema, i el va qualificar de «persona excepcional».