Amb motiu de la commemoració dels 80 anys de la fi de la Guerra Civil, diverses entitats memorialistes i universitats organitzen per als dies 30 i 31 de maig i 1 de juny un col·loqui titulat «De Munic a París (1938-1940). De la Guerra Civil espanyola a la nova Europa». Es tracta d'unes jornades que posen el focus en la internacionalització de l'anomenada «Guerra d'Espanya» i que tindran lloc a la seu del Museu Memorial de l'Exili (MUME), a la Jonquera.

L'esdeveniment comptarà amb una desena de ponents de set països diferents, entre els quals destaquen l'acadèmic expert en història contemporània espanyola, Paul Preston, de la London School of Economics, o el reconegut investigador hispanista alemany, Walther Bernecker, de la Universität Erlangen-Nürnberg.

Durant tres dies s'analitzaran les conseqüències de la Guerra Civil espanyola en el nou escenari europeu de 1939, dominat per les potències totalitàries i antidemocràtiques, i s'intercanviaran mirades sobre com aquests fets van desembocar, el setembre d'aquest mateix any, en l'inici de la Segona Guerra Mundial, el conflicte militar més mortífer de la història.

Al llarg de les diferents ponències s'incidirà en la crisi de les democràcies, l'ascens dels feixismes, l'anomenada «guerra civil europea», l'Alemanya nazi, l'Espanya de Franco, les actituds dels vencedors de la Guerra Civil a Catalunya i el paper que van jugar en el tauler internacional altres països com França, la Itàlia de Mussolini, els Estats Units i la Unió Soviètica.

Els ponents faran un repàs d'aquest passat recent des d'una òptica historiogràfica, però també amb la voluntat de contribuir a generar coneixement i reflexionar sobre algunes qüestions actuals.