10 de abril de 2019
10.04.2019
Diari de Girona

Nadal a Perpinyà: «Tenim una història compartida i hem d'enfortir els lligams»

L'historiador de la UdG i exalcalde de Girona rep el doctorat 'honoris causa' de la Universitat de Perpinyà

10.04.2019 | 18:14
Fabrice Lorente i Joaquim Nadal

«Tan a prop i tan lluny. Tenim una història compartida i hem d'enfortir els lligams. Si les empreses ja han començat a fer-ho i les universitats també, les institucions han de seguir el mateix camí».

Aquest és el principal missatge que l'historiador de la UdG i exacalde de Girona, Joaquim Nadal, ha expressat en el seu discurs d'acceptació del doctorat 'honoris causa' de la Universitat de Perpinyà (UPVD), que aquest dimecres li ha concedit la setena distinció que dona al llarg de tota la seva història.

El discurs d'elogis ha anat a càrrec del catedràtic Julien Lugand, que ha combinat la trajectòria acadèmica de l'historiador i la seva etapa com alcalde de Girona.

Nadal ha afirmat rebre la distinció com «una sorpresa» i s'ha mostrat «molt satisfet» per convertir-se en doctor 'honoris causa'. Pel també exconseller, aquesta és una mostra de «reagrupament entre dos territoris que abans havien estat junts i ara estan separats».

En el seu torn de resposta, Nadal ha aprofundit en la seva formació com a historiador i ha recordat que ha exercit de professor en la Universitat de Liverpool, és doctor de la Universitat de Barcelona (UB), catedràtic en Història Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i a la Universitat de Girona (UdG).

Qui també és director de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural ha explicat el seu vincle amb Perpinyà «en diferents moments històrics», i ha agraït l'hospitalitat de la Catalunya del Nord en l'acollida dels catalans durant la Guerra Civil i l'exili. «La gent, en arribar, ho va passar molt malament», ha detallat. També ha afegit que «de seguida, la gent de Perpinyà els va acollir».

A l'acte solemne hi ha assistit algunes autoritats franceses, així com també director de la Casa de Catalunya a Perpinyà i el vicepresident de l'Institut d'Estudis Catalans, a banda de professors universitaris i el rector de la UdG, Quim Salvi.

Segons el director de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, aquesta distinció demostra que «Girona i Perpinyà són dues ciutats que estan molt a prop i molt llunyanes a l'hora». Per això creu que el doctorat 'honoris causa' és una mostra de «reagrupament entre dos territoris que abans havien estat junts i ara estan separats».

A més de parlar de l'exili, Nadal també va tractar sobre personalitats que han tingut forta relació amb la Catalunya del Nord, com ara les figures de Pau Casals, Pompeu Fabra, Carmel Rosa, Antònia Adroher o Josep M. Corredor.

Joaquim Nadal va ser el primer alcalde de Girona després de la dictadura franquista, el 1979, i va mantenir el càrrec fins el 2002. Aquell any va deixar la vara d'alcalde per convertir-se en conseller de Política Territorial i Obres Públiques (del 2003 al 2010).

També va ser conseller de Presidència el 2006 i portaveu del Govern entre 2003 i 2006. Després del canvi de govern a la Generalitat i l'entrada d'Artur Mas a la presidència, Nadal es va convertir en cap de l'oposició al Parlament entre el 2010 i el 2012.

Posteriorment va retornar al seu lloc de professor en el grau d'Història de la Universitat de Girona i el novembre de 2013 va convertir-se en el director de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural.

Set doctors 'honoris causa'

Joaquim Nadal s'ha convertit en el setè doctor 'honoris causa' de la Universitat de Perpinyà. L'any passat, la UPVD va donar aquesta distinció al professor d'història de la Universitat de Melbourne (Austràlia), Peter Mc Phee. El primer de tots va ser un professor de química polonès el 1918. La Universitat nomena doctors 'honoris causa' a diferents personalitats internacionals que contribueixen en la difusió de les ciències, les lletres i les arts.

La distinció de Joaquim Nadal va ser aprovada per unanimitat pel Consell d'Administració de la UPVD l'1 de febrer.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona